Japan rekordni četvrti put prvak Azije

Samuraji na produžetke bolji od Australije

Japan rekordni četvrti put prvak Azije

Edmir Škorić

Japanska nogometna reprezentacija rekordni je četvrti put postala prvak Azije. Samuraji su u finalu s minimalnih 1:0 savladali Australiju.

Australija je bila bolja u prvih 45 minuta na "Khalifa International" stadionu u Dohi. Najbolju priliku imao je iskusni veznjak Harry Kewell, kada je njegov udarac odbranio Japanov golman Eiji Kawashima. No, mreže su do odlaska na odmor ostale netaknute.

Niti nastavak nije donio pogodak, pa se moralo igrati dodatnih pola sata produžetaka. Prva polovica produžetaka je, također, okončana bez golova. Tadanari Lee, koji je u igru ušao tek u 97. minuti, u 109. minuti topovskim volej-udarcem pogađa za veliko slavlje Samuraja.

Podsjetimo da je Japanu ovo četvrti naslov Azijskog kupa, a ovo natjecanje osvajali su još 1992., 2000. i 2004. godine. Po tri naslova još uvijek imaju Saudijska Arabija i Iran.

Treba istaknuti kako je ovo, unatoč porazu, veliki uspjeh Australije, koja je na svom drugom učešću na Azijskom kupu zauzela drugu poziciju. Podsjetimo kako se Azijski kup ovog mjeseca igrao u Kataru, te kako je treće mjesto pripalo Južnoj Koreji koja je jučer s 3:2 savladala Uzbekistan.


Azijski kup, finale:

Australija - Japan 0:1, 0:0 (Lee 109)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije