Jarni: Svako ko dođe na Koševo morat će znati gdje je došao

Robert Jarni o svemu pomalo za SportSport.ba

Jarni: Svako ko dođe na Koševo morat će znati gdje je došao

Sarajevo je jučer predstavilo novog trenera. Bordo klub će sa klupe predvoditi proslavljeni hrvatski reprezentativac Robert Jarni. 

Sa novim trenerom Sarajeva razgovarali smo o njegovom novom angažmanu, uspomenama iz Sarajeva, a nezaobilazna tema bila je i njegova igračka karijera. 

"Kontaktirao me gospodin Ibraković i to je bilo nedavno, iako smo i prije imali nekih kontakta. Kao što znamo bivši šef je imao zdravstvenih problema i ja se nadam da će se brzo oporaviti i kako će biti sve uredu kako bi mogao nastaviti svoju karijeru dalje," rekao je na početku razgovora za naš portal Robert Jarni. 

Oduševljen organizacijom kluba

Jarni je istakao kako ga je oduševila organizacija kluba i iskorak koji je napravljen prema Evropi. "Ovdje sam bio dva dana, upoznao sam ljude, a i ono što je najbitnije, a to je sama organizacija kluba. Bio sam zaista iznenađen, napravljen je veliki iskorak prema Evropi. Izbačene su stare navike, jer Evropa zaista traži puno. Okrenuli su se ka Evropi i stabilizirali su klub," riječi su novog šefa stručnog štaba FK Sarajevo. 

Da bi radio sa djecom, djecu moraš voljeti

Jarni je svjestan da Sarajevo ima armiju navijača, slično kao i klub u kojem je ponikao, splitski Hajduk. "O navijačima ne treba trošiti riječi. To su fanatici koji za svoje Sarajevo žele sve najbolje, isto mi se događalo kada sam bio i u Splitu. To su navijači koji su veoma zahtjevni. Ali kada je igrač posložen to samo može biti motiv za što bolje rezultate," kaže Jarni. 

Jarni je trener koji voli da radi sa mladim igračima. Razgovarao je sa Upravom i o Akademiji koja bi trebala uskoro početi sa radom. "Prezentovali su mi plan Akademije koja bi sa radom trebala početi sredinom prvog mjeseca. U projektu je i da se napravi hotel. To je jedna fantastična stvar. Već dugo vremena ne izbacujemo talente. Da bi radio sa djecom, djecu moraš voljeti, moraš ih poznavati i to je jedan poptuno drugačiji pristup nego sa seniorima," rekao je Jarni. 

Svako ko dođe na Koševo mora znati gdje je došao

Sarajevo dugo čeka na trofej, a ta činjenica predstavlja samo motivaciju za novog šefa stručnog štaba ekipe iz Titove 38b. "Za mene je to velika motivacija i probat ću je prenijeti na igrače. Jer kada vi uradite sve što je u vašoj mogućnosti, rezultat ne može izostati," rekao je Jarni. 

Kao fudbaler Hajduka mnogo puta gostovao je na Koševu, a budućim fudbalerima poslao je jasnu poruku. "Sarajevo je u to vrijeme bilo zaista jako i čvrsto. To mi želimo ugraditi i u ove igrače. Da svako ko dođe na Koševo zna gdje je došao od prvog minuta," završio je Jarni. 

Bez svađe 55 dana

Jarni je nosio dres mlade reprezentacije Jugoslavije u Čileu 1987. godine kada je postao i Svjetski prvak. Ta generacija je vjerovatno i najtalentovanija sa ovih prostora. "Mislim da se na kraju pokazalo da jeste. Bili smo prvaci Svijeta, zatim smo završili drugi na prvenstvu Evrope. Izgubili smo od Rusije. To je bila generacija koja je rasla zajedno i bili smo prijatelji," rekao je Jarni. 

Jarni je bio dio reprezentacije Hrvatske koja je osvojila bronzu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Smatra kako je taj uspjeh veliki, ali da se isti može ponoviti u budućnosti. "Uspjeh se sigurno može ponoviti, ali treba se sve poklopiti i treba imati faktor sreće. Nama se poklopilo da smo svi igrali vani i jedva smo čekali kada ćemo dobiti poziv za reprezentaciju. Dogodila se jedna fantastična situacija, bili smo 55 dana zajedno i niko se nije posvađao," riječi su Jarnija. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Aragones i Lippi ispred drugih

Radio je sa velikim stručnjacima, ali dva su ispred ostalih. "Teško je reći gdje mi je bilo najbolje. U Torinu sam imao najbolju svlačionicu. Svaki je klub za sebe specifičan. Madrid je nešto posebno i zaista je veliki Kraljevski klub. Što se tiče trenera mogao bi izdvojiti dva trenera. Najviše sam naučio od Luisa Aragonesa i Marcela Lippija. Lippi me trenirao u Juventusu, a Aragones u Betisu. To su dva trenera sa malo različitom filozofijom, ali dva zaista uspješna trenera," zaključio je Jarni. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti