Je li pakleni početak u Angoli samo uvod?
Hoće li Cabinda biti kobna za afrički fudbal?

Danas starta Kup nacija

Je li pakleni početak u Angoli samo uvod?

M. Skaka

Istorijska godina za fudbal u Africi nije dobro počela. Isčekivanje prvog zvižduka koji će danas obilježiti početak susreta izmeđ Angole i Malija i tako otvoriti Kup nacija zasjenili su zvižduci metaka koji su prekjučer odnijeli živote članova Togoanske fudbalske delegacije.

Angola je jedna od zemalja u kojoj je sadržana sva suština današnje Afrike i možda baš zbog toga i nije bila pravi izbor za domaćina jednog ovako velikog i značajnog takmičenja.

Po okončanju 400 godina dugačke portuglaske vladavine Angola je ušla u civilni rat koji je bjesnio 27 godina i odnio više od milion i po života, te bez krova nad glavom ostavio više od 4 miliona stanovnika ove napaćene zemlje. Ratovali su svi, zbog različitih razloga, a možda bi se srž svega mogla naći u istorijskoj činjenici da su u vrijeme hladnog rata Amerikanci, Portugal i Brazil podržavali frakcije pod nazivom FNLA i UNITA, dok su Svojeti i Kuba bili na strani MPLA. Uz sve to, stanovnici Angle imaju još jedan problem. Njihova domovina drugi je najveći proizvođač nafte i dijamanata niže od Sahare. Uz objašnjenja da se radi o etničkom ili sukobu različitih kultura i naroda unutar Angole, bogatstvo naftom najveći razlog je što se u ovoj afričkoj zemlji još uvijek ratuje, iako je još 2002. godine sukob proglašen završenim.

Cabinda i i fizički razdvojena pokrajina od ostatka AngoleNajbolja potvrda o tome da rat i dalje traje, leži u izjavi pobunjenika koji su napali ekipu Togoa u pokrajini Cabinda u koja je, treba li napominjati, područje u kojem leži preko 50% kompletnog naftnog bogatstva Angole.

“Više puta smo upozoravali CAF (Afrička nogometna federacija) da je ovo zemlja koja je u ratu.”, rečeno je u izjavi koju su napadači objavili. “Oni su dobili dokumente koji ovo potvrđuju, ali nisu željeli slušati naša upozorenja. Sada, moraju ponijeti odgovornost za ono što se desilo. Mi nismo pobunjenici, mi smo vojno-politički pokret iz Cabinde. Mi nismo pobunjenici, već pokret otpora. Cabinda je teritorija koju je Angola okupirala i mi se borimo za njeno oslobođenje.”

“Ova operacija samo je početak serije ciljanih napada koja će se nastaviti na teritoriji Cabinde.”, stravični je kraj saopštenja napadača na ekipu Togoa.

Treba imati u vidu i to da se u istoimenom glavnom gradu Cabinde igraju utakmice Kupa nacija, a oni koji sada vjerovatno strepe jer će tamo igrati su Mali, Malawi, Gana,  Burkina Faso i Obala Slonovače našeg Vahida Halilhodžića. Cabinda će također biti i domaćin četvrtfinalnog susreta između pobjednika grupe B i drugoplasiranog iz grupa A i za sad nema govora o izmještanju utakmica.

"Cabinda je pokrajina kao i svaka druga u Angoli.", rekao je Bento Bembe, ministar sigurnosti Angole. "Kup nacija je dobar za Angolu i nema razloga da se ne održi i u Cabindi.", dodao je on.

Ono što je posebno zanimljivo u vezi Cabinde jeste i to da se radi o teritoriji koja je i fizički odvojena od ostatka Angole. Pojas koji pripada Demokratskoj Republici Kongo širok 60km razdvaja naftom bogatu Cabindu (naziva se još i afrički Kuvajt) od ostatka Angole.


Utakmice u 4 grada Angole

Uz Cabindu u kojoj živi oko 600.000 stanovnika, Angola ima skoro 20 miliona stanovnika. Većina njih govori Portugalski jezik koji je i zvanični, a u upotrebi su i Kongo, Chowke i Mbundu jezici. Iako se radi o državi sa velikim prirodnim bogatstvima, prosječan životni vijek stanovnika jedan je od najkraćih u Africi, a smrtnost novorođenčadi jedna od najviših.

Uz dugotrajne sukobe nesretnu Angolu nisu zaobišle ni bolesti. Epidemije kolere, malarije i bjesnila česta su pojava u ovoj zemlji, a ni tuberkuloza nije nepoznata. Ipak, vjerovatni i najopasniji je HIV virus kojeg nosi čak 4% stanovništva, odnosno jedna osoba u 25.

Kad se govori o obrazovanju stanovništva, u Angoli je zakonom propisano i besplatno osnovno, osmogodišnje obrazovanje, ali prema izvještajima postoji i dobar procenat djece koja ne idu u školu zbog nedostatka školskih objekata. Ipak, oko 70% djece ipak ide u školu, iako je ovaj procenat veći kod dječaka nego kod djevojčica. Isti procenat je i pismenog stanovništva među onima koji su stariji od 15 godina.

Što se tiče fudbala, to je najpopularniji sport u zemlji. Najveći uspjeh njihovog nacionalnog tima, veći je nego kod našeg. Reprezentacija Angole uspjela se kvalifikovati na Svjetsko prvenstvo u 2006. Godini. Angola je tada bila prva u kvalifikacijskog grupi iznad Nigerije, Zimbabvea, Gabona, Alžira i Ruande. Na Svjetskom prvenstvu bili su u grupi sa Portugalom, Meksikom i Iranom, te odigrali dvije nerješene utakmice a jednu izgubili te završili na 3. Mjestu u grupi.

Za domaćina ovogodišnjeg Kupa nacija Angola se takmičila sa Mozambikom, Namibijom, Zimbabveom i Senegalom, te uz sve nabrojane probleme ponudila bolje uslove od ostalih.

Uz sada već ozloglašenu Cabindu gradovi domaćini su prijestolnica Luanda, te Benguela i Lubango. Polufinalni susreti igraće se u Bengueli, a finale u Luandi.

Za sve one koji planiraju pratiti utakmice Kupa nacija, vrijedno je spomenuti da je Angola u istoj vremenskoj zoni kao Bosna i Hercegovina, te da su termini utakmica po lokalnom vremeni isti kao po našem.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije