Jedna od najmanjih i najsiromašnijih afričkih zemalja napravila čudo, divi joj se i Salah

Komori na Afričkom kupu nacija

Jedna od najmanjih i najsiromašnijih afričkih zemalja napravila čudo, divi joj se i Salah

E. Škorić

U otočnoj držvi Komori, koja se smatra jednom od najmanjih i najsiromašnijih zemalja u Africi, slave svoj najveći sportski uspjeh u svojoj povijesti.

Komori su uspjeli da se plasiraju na Afrički kup nacija, nakon što su 25. marta remizirali s Togom. To je izazvalo veliko slavlje među skoro 900.000 stanovnika te države.

Nedavni poraz od Egipta (4:0) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo stoga nije ni važan, svjesni su svakako da ne mogu do Mundijala u Kataru, ali prvi put će igrati Afrički kup nacija.

"Ponosan sam na put koji smo prešli, ali ovaj uspjeh me ne iznenađuje. Rezultat napornog rada uvijek donosi pozitivne rezultate. Odlučni smo u tome da napravimo sljedeći korak naprijed. Još uvijek možemo biti bolji", rekao je Amir Abdou nakon meča protiv Egipta.

"Njihova je priča fascinantna i inspirativna. Zajedno su pokazali da ništa nije nemoguće", kazao je Mohamed Salah, koji je nedavno postigao dva gola selekciji kojoj se divi.

Za zemlju koja je ponovno stekla neovisnost 1975. godine i pridružila se FIFA-i tek 30 godina kasnije, ovo je priča poput bajke. 2013. godine reprezentacija Komora morala se povući iz kvalifikacija za AKN zbog financijskih problema. Tek tri godine kasnije, momčad Amira Abdoua, u 20. pokušaju, ostvarila je prvu pobjedu pobijedivši na svom terenu Bocvanu (1:0). Od tada, Komori su pobijedili samo na četiri od 16 kvalifikacijskih utakmica, ali dvije pobjede u ovim kvalifikacijama pomogle su im da završe ispred Kenije i Toga i odu na prvenstvo najboljih selekcija Afrike.

Većina igrača rođena je ili vuče korijene iz Francuske o kojoj su Komori bili politički ovisni preko 100 godina. Komori imaju igrače u većim evropskim klubovima. Said Bakari i Abdallah Ali Mohamed igraju za Waalwijk i Waregem, veznjak Fouad Bachirou zta Nottingham Forest, a napadač Nasser Chamed za rumunski Gaz Metan Medias.

Također, jedini predstavnik Komora koji je igrao evropske utakmice je napadač Zvezde El Fardou Ben. Prije nešto više od mjesec dana, 31-godišnjak je čak postigao pogodak na San Siru u meču šesnaestine finala Evropske lige.

Top Komentari

Arnel925
Pa onaj Ben iz Crvene Zvezde je iz ove države. Svi im igrači igraju u evropskim ekipama.
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti