Jedni za Evropu, drugi za opstanak

Mostarski derbi u centru pažnje

Jedni za Evropu, drugi za opstanak

Edmir Škorić

U nedjelju će se odigrati i posljednja tri susreta 24. kola Premijer lige BiH. Najzanimljivije će, nema dvojbe, biti u Mostaru gdje će gradski derbi odigrati Velež i Zrinjski.

Mostarski derbi, nažalost, često završi sa nemilim scenama, ali ovoga puta, barem na stadionu, do istih ne bi trebalo doći, obzirom da je na snazi još uvijek odluka Komiteta za normalizaciju o zabrani gostujućih navijača. Danas će u Vrapčićima Zrinjski, dakle, biti bez vjernih navijača.

I ovaj put se može očekivati dosta iskrica na travnjaku među igračima dva kluba. Pogotovo jer je u ovom trenutku pobjeda potrebna i jednima i drugima. Zrinjski ima priliku iskoristiti jučerašnji domaći kiks Borca (poraz od Zvijezde) i tako sebi dodatno povećati šanse za plasman u Evropu. Plemići od septembra prošle godine nisu ostvarili gostujuću pobjedu u prvenstvu.

Posljednji put su 16. oktobra 2011. godine u Istočnom Sarajevu s 2:1 savladali Slaviju, a onda su po bod osvajali protiv Kozare, Širokog i Zvijezde, a poraženi su na Otoci i u Tuzli.

Velež ima 26 bodova, četiri više od Slavije koja je na pretposljednjem mjestu i jasno da im je pobjeda potrebna kako bi izbjegli strah od ispadanja. Rođenima neće biti nimalo lako, jer ovog proljeća pred svojim navijačima nisu upisali pobjedu. Pokušat će im u tome pomoći Asmir Džafić, koji je na mjestu trenera naslijedio Mirzu Varešanovića.

U Istočnom Sarajevu Slavija, koja je ovog proljeća izvan svih očekivanja, dočekuje Travnik. Jasno je da Slaviji "gori pod nogama", jer su sa 22 boda tek ispred već otpisane Kozare. Izabranicima Vlade Čapljića eventualna današnja pobjeda bila bi zlata vrijedna.

Ostvare li je, bodovno će se izjednačit sa današnjim protivnikom, koji je oslabljen neigranjem prvog golmana Nervesa Fejzića. Travničani su itekako neugodan protivnik za bilo koga te bi bilo apsurdno otpisati ih u današnjoj utakmici. Oni će, sasvim sigurno, tražiti svoju šansu u Lukavici.

Osim ova dva pomenuta susreta, odigrat će se i onaj u Gabeli, gdje će snage odmjeriti GOŠK i Olimpic. I tu je sve jasno. Gabeljanima su neophodni bod(ovi) spasa, Sarajlijama za Evropu. Otočani priželjkuju pobjedu kako bi sustigli Borac i onda bi bili na dobrom putu da po prvi put u klupskoj historiji izbore nastup u Evropi.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.