Johan Djourou tuži klub zbog otkaza nakon odbijanja smanjenja plate

"Novac ću donirati u humanitarne svrhe"

Johan Djourou tuži klub zbog otkaza nakon odbijanja smanjenja plate

Nekadašnji štoper Arsenala Johan Djourou (33) je potvrdio da je podnio tužbu protiv švicarskog Siona nakon što ga je ovaj klub, baš poput osmorice njegovih saigrača, otpustio jer nije želio pristati na smanjenje plate.

Švicarski klub je otpustio devetoricu igrača, među kojima je osim Djouroua još jedan bivši fudbaler Arsenala, Alex Song, nakon što su se oni oglušili na poruku koju im je u WhatsApp grupu poslao predsjednik Christian Constantin.

Constantin je tražio od igrača da pristanu na smanjenje plata zbog krize koju je izazvala pandemija novog koronavirusa, ali su dvetorica to odbila.

Gazda Siona je želio da igrači pristanu na ugovor o "tehničkoj nezaposlenosti" čime bi oni nastavili primati platu, ali u znatno umanjenom iznosu. Tako su čelnici Siona željeli dobiti pomoć s obzirom na finansijske probleme prouzrokovane prekidom takmičenja.

Djourou, jedan od onih koji nisu pristali na smanjenje plate, je dobio otkaz u klubu, a sada tvrdi da tuži klub i traži kompenzaciju za nanesenu duševnu bol i kaljanje ugleda od strane Siona.

"Nisam podnio tužbu kako bih dobio novac ili kako bih se vratio u ekipu. Moj cilj je ispraviti nepravdu na sudu... Moji saigrači i ja nismo plaćenici koje motiviše novac, kako neki kljudi tvrde od kada smo dobili otkaze... Ako sud donese odluku u moju korist, novac ću donirati u humanitarne svrhe", izjavio je Djourou za švicarski Le Nouvelliste.

"Poslodavac ne može koristiti situaciju poput ove kako bi nametao nove uslove u roku od 24 sata", poručio je Djourou.

Djourou i ostali otpušteni igrači imaju podršku Švicarske unije fudbalera koja smatra da način na koji su otjerani iz kluba nije pošten.

Inače, sam Djourou je u Sion stigao u januaru kao slobodan igrač nakon što je okončao svoju epizodu u italijanskom SPAL-u. Uspio je upisati tek dva nastupa za Sion prije nego što je otpušten.

Djourou, nekadašnji švicarski reprezentativac, je svoje najslavnije dane imao u vrijeme kada je nastupao za Arsenal. Zvanično je član Arsenala bio od 2003. kada je stigao u omladinski pogon Topnika do 2014. godine kada je prodan HSV-u. U međuvremenu je, međutim, boravio na nekoliko posudbi.

Nakon HSV-a nastupao je još za Antalyaspor i SPAL prije nego što je stigao u Sion.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi