John Collins želi selektorsko mjesto
Jedan od kandidata je i David Moyes

Škotska u potrazi za selektorom

John Collins želi selektorsko mjesto

Jedan od najtežih poslova u svijetu sporta svakako je biti selektor reprezentacije Škotske. Škotski savez se svake godine suočava  s velikim problemima. Nakon samo jednog lošeg rezultata selektori daju ostavke pod pritiskom javnosti, koja uvijek očekuje samo velike rezultate od reprezentacije Škotske.

Nakon ubjedljivog poraza 3:0 od Velsa u subotu Craig Burley je postao bivši, a škotski savez se suočio s problemom pronalaska novog selektora. Neki se sami nude, a neki odbijaju svaku pomisao na takvo nešto.

Jedan od onih koji bi vrlo rado zasjeli na vruću selektorsku stolicu je i bivši kapiten reprezentacije i suigrač našeg Muhameda Konjića iz slavnih dana Monaca John Collins.

John Collins je igrao za Škotsku na posljednjem velikom takmičenju na kojem su sudjelovali, SP-u u Francuskoj 1998. godine. U karijeri je igrao za Hibernian, Celtic, Monaco, Everton i Fulham, a prije nekoliko dana je ostao slobodan nakon što je završio trenerski posao u belgijskom Charleroiju.

"Zainteresovan sam za preuzimanje selektorskog mjesta, ali ne bih da ja ističem svoje ime. Neka savez objavi listu kandidata, pa onda možemo nešto više govoriti. Nema sumnje da je to vrlo težak posao. Kao što je Graeme Souness jedne prilike rekao niko nije mađioničar da uzme i preko noći napravi fantastičan tim. Uloga trenera je da uzme grupu pojedinaca i uklopi ih u kolektiv i od njih napravi bolje igrače", kaže Collins za BBC.

Najveća trenerska legenda u Škotskoj je iskusni 69-godišnji Craig Brown koji je Škotsku vodio u nekoliko navrata i svaki put kad se traži novi selektor njegovo ime se prvo spominje.

Jedan od rijetkih škotskih trenera koji se izjasnio da bi trenirao nacionalni ponos je trener Kilmarnocka Jim Jefferies, dok su svaku pomisao na takvu "avanturu" odbili Walter Smith i Alex McLeish. Na kladionicama najbolje kotira Craig Levein, a sam se nudi i Kevin Galacher, bivši napadač Newcastlea.

Galacher je pored sebe u prvi plan svrstao i Davida Moyesa, trenera Evertona za kojeg je rekao da bi u ovom trenutku bio najbolji, a bez posla je i bivša zvijezda Liverpoola Gary McAllister, koji zasad šuti.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.