Jorgandžije traže prolazak u drugu fazu

Grupa I Evropske lige

Jorgandžije traže prolazak u drugu fazu

Večeras će se odigrati dvije utakmice u okviru petog kola grupe I Evropske lige. Atletico Madrid će gostovali Celticu, dok će Rennes dočekati Udinese.

Celtic (3) - Atletico Madrid (1)

Celtic će na svom Celtic Parku dočekati prvoplasiranu ekipu grupe I, a u ovoj utakmici bi se mogao odlučiti putnik u drugu fazu, u slučaju pobjede gostujuće ekipe. Kelti su popravili formu u domaćem prvenstvu, nakon razočaravajućeg starta. Naime, u jednom dijelu prvenstva zaostajali su cijelih 10 bodova za gradskim rivalom. Tada prave seriju od 6 utakmica bez poraza i dolaze na četiri boda zaostatka za Rangersima, našeg Saše Papca. Posljednju utakmicu škotske Premier lige, odigrali su sjajno, pobijedivši St. Mirren sa velikih 5:0. 

Gary Hooper bio je junak tog susreta, a postigao je tri gola. Ipak, u Evropskoj ligi nalaze se u nešto lošijoj situaciji, jer nakon četiri kola zauzimaju treću poziciju, sa dva boda zaostatka za vodećim ekipama, Atleticom i Udineseom. U prvoj utakmici između ove dvije ekipe, Atletico Madrid je bio uspješniji u Madridu, a konačan rezultat glasio je 2:0. Strijelci za pobjedu Madriđana bili su Falcao i Diego. U slučaju večerašnje pobjede Jorgandžija, slaviće se u Madridu, jer bi tada pobjegli na pet bodova Celticu.

Španska Primera izgleda ove sezone neće biti velika uzdanica Atleticu, jer se nalaze na skromnom desetom mjestu, sa čak 10 bodova zaostatka za pozicijom koja vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka naredne sezone. Scott Brown je jedini povrijeđeni igrač domaće ekipe, te neće moći nastupiti večeras. Madriđani će biti oslabljeni neigranjem tri važna igrača i to: Eduarda Salvija, Tiaga i Antonija Lopeza. 

"Biće ovo veoma važna utakmica za nas, jer je Atletico odlična ekipa. Odigrali su veoma dobro protiv nas u prvom kolu, a ovo takmičenje su osvojili, ne tako davno. Moramo pobijediti večeras, ukoliko mislimo ući u drugi krug. Ne smijemo primiti rani gol i to će biti prvi cilj večeras. Samopouzdanje nam je na sve višem nivou kako turnir odmiče i oduševljen sam našim karakterom", rekao je Neil Lennon, strateg Celtica.

"Računica je jednostavna, jer ako pobijedimo idemo dalje. Osjećamo se dobro, uprkos porazu od gradskog rivala. To nije bila dobra utakmica za nas, ali mogli smo mnogo naučiti iz tog poraza. Želimo ići što dalje u Evropskoj ligi i večeras nam trebaju bodovi. Falcao je spreman za večerašnju utakmicu, ali ne znam da li će početi od prve minute", izjavio je Gregorio Manzano, stručnjak na klupi madridske ekipe.

-Celtic je neporažen na svom terenu u zadnjih šest susreta u Evropi.
-Hamburg je posljednja ekipa koja je pobijedila na Celtic Parku, rezultatom 0:2 (22. oktobar 2009. godine).
-Atletico Madrid je pobijedio četiri uzastopne Evropske utakmice u gostima.
-Celtic je jedina škotska ekipa koja je obezbijedila takmičenje po grupama u Evropi, ove sezone.

Ovaj susret je na rasporedu večeras od 19 sati, na Celtic Parku.

Mogući sastav Celtica (4-4-2): Forster, Matthews, Loovens, Majstorović, Commons, McCourt, Wanyama, Ledley, Kayal, Stokes, Hoopes.

Mogući sastav Atletico Madrida (4-1-3-2): Courtois, Perea, Godin, Dominguez, Luis, Turan, Assuncao, Gabi, Diego, Reyes, Adrian.


Rennes (4) - Udinese (2)

Udinese se nalazi u sličnoj poziciji kao i Atletico Madrid, jer bi pobjedom obezbijedili proljeće u Evropi. Trenutno se nalaze na diobi druge pozicije, dok je Rennes na posljednjem mjestu, sa jako malim šansama za plasman u naredni krug takmičenja. Tim iz Udina igra jako dobru sezonu u Seriji A, te se nalaze na trećoj poziciji, sa samo dva boda zaostatka za vodećim Juventusom. 

Zanimljivo je da su najbolja domaća ekipa u Italiji, ali na gostovanjima ne igraju dobro. Ubilježili su samo jednu gostujuću pobjedu u Seriji A, a u Evropskoj ligi nemaju niti jednu. To bi moglo predstavljati problem u večerašnjoj utakmici, barem na psihološkom planu. Rennes se u Le Championnatu nalazi na četvrtom mjestu, sa pet bodova zaostatka za Montpellierom. Trenutno su u seriji od tri utakmice bez poraza, ali u Evropskoj ligi još uvijek nemaju pobjedu. 

Uspjeli su ubilježiti dva remija, uz dva poraza. Yann M'Vila je suspendovan i neće moći pomoći Rennesu večeras, dok je Kader Mangane ozlijeđen. U zdravstveni bilten gostujuće ekipe upisani su Paulo Barreto, Maurizio Domizzi, te Andrea Coda i neće moći nastupiti u večerašnjoj utakmici.

Route-de-Lorient stadion će biti domaćim ovim ekipama, večeras od 19 časova.

Mogući sastav Rennesa (4-5-1): Costil, Catherine, Mavinga, Biyik, Danze, Pitroipa, Feret, Pajot, Mandjeck, Boukari, Montano.

Mogući sastav Udinesea (3-4-1-2): Handanovič, Benatia, Neuton, Ekstrand, Armero, Asamoah, Doubai, Badu, Abdi, Fabbrini, Flores.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.