Jovetić: BiH može na Evropsko prvenstvo

U ekskluzivnom razgovoru za SportSport.ba

Jovetić: BiH može na Evropsko prvenstvo

Adnan Beganović

Stevan Jovetić, crnogorski reprezentativac i jedan od najboljih mladih svjetskih igrača u razgovoru za SportSport.ba govorio je o počecima svoje karijere, Seriji A, LP, o ponudama koje stižu na njegovu adresu te o crnogorskoj i bh. reprezentaciji.

SS.ba: Stevane, prije svega veliko nam je zadovoljstvo što si pristao govoriti za najčitaniji sportski portal u regionu. Na samom početku razgovora zamolio bih te da nam kažeš nešto o počecima svoje karijere.

Jovetić:
Hvala Vama što ste se sjetili jednog crnogorskog igrača i doista mi je velika čast da razgovaram sa jednim bosanskohercegovačkim medijem. Prve fudbalske korake napravio sam u podgoričkoj Mladosti, nakon čega selim u Partizan u kojem sam se zadržao četiri godine. Igrao sam dvije godine u mlađim kategorijama, te dvije u prvom timu, a onda je došla ponuda od Fiorentine i takve se ponude ne odbijaju.

SS.ba:
U ovu sezoni ušao si fenomenalno, međutim povrede su te odvojile od terena. Kakvo je sada tvoje zdravstveno stanje?

Jovetić: U pravu ste, sezona je počela kao iz snova. Postao sam standardni prvotimac Fiorentine, zabio sam neke ključne golove, ali povreda me odvojila od terena, no šta je tu je, sve je to sastavni dio sporta. Prvo sam povrijedio prst na lijevoj nozi, a onda sam u susretu sa Atalantom povrijedio tetive u skočnom zglobu tako da se sada trenutno oporavljam. Ide na bolje, ali još uvijek osjećam bolove pa nisam još uvijek siguran kada ću se vratiti na teren.

SS.ba: Na početku sezone svojim igrama oduševio si sve fudbalske stručnjake, a i mnogi veliki klubovi su se počeli raspitivati za tebe. Ostaješ li u Fiorentini?

Jovetić: Znam za interesovanja brojnih klubova, ali vjerujte mi da mi je ovdje fenomenalno tako da uopšte ne razmišljam o odlasku. Imam ugovor sa Fiorentinom do 2013. godine i ne bih imao ništa protiv da ga odradim do kraja. Navijači me ovdje cijene, igrači i čelni ljudi kluba su više nego korektni prema meni tako da je za mene preljepo biti član Fiorentine.

SS.ba:
Igraš u jednoj od najjači evropskih liga, Seriji A, gdje se velika pažnja pridaje odbranu. Postoji li neki igrač protiv kojeg ti je posebno teško igrati?

Jovetić:
Talijansko prvenstvo je nešto posebno i imate potpuno pravo kad kažete da se ovdje pridaje velika pažnja odbrani. Stvarno se ide na "nož", odbrambeni igrači su ponekadi pregrubi. Meni lično je najteže igrati protiv Maicona, to je paklen igrač, fizički jako spreman, a veliki je majstor. Doista jedan od najboljih igrača u Seriji A.

SS.ba: Fiorentina trenutno zauzima 10 poziciju na tabeli sa 24 osvojena boda. Kakve su ambicije Viola u ovoj sezoni.

Jovetić:
Malo smo zastali u prvenstvu, no imamo susret manje protiv Milana na našem terenu i ukoliko dobijemo skočit ćemo na 6 poziciju. Ambicije su ponovo biti među 4 najbolje momčadi i izboriti nastup u Ligi prvaka. Prvenstvo je dugo i mislim da imamo ekipu koja je u stanju izboriti mjesto koje vodi u Ligu prvaka.

SS.ba: Inter sa karizmatičnim Mourinhom na klupi ponovo je na čelu Serije A. Ko je po tvom mišljenju favoriti za Scudeto?

Jovetić: Pravo da Vam kažem prije početka sezone mislio sam da će Juventus biti prvak, ali sada sam nekako uvjeren da je Inter, ipak, koplje iznad svih. Međutim, ima još utakmica i siguran sam da niti Milan, a niti Juventus neće se lako odreći titule.

SS.ba:
U grupnoj fazi Lige prvaka Fiorentina je odigrala odlično. U grupi E završili ste na prvom mjestu ispred Lyona i Liverpoola. U osmini finala igrate sa Bayernom. Mogu li Viole do četvrtfinala?

Jovetić:
Odigrali smo doista fenomenalno u grupi i mislim da niti jedna evropska momčad u duelu sa nama nije favoriti. Bayern je sasvim sigurno sjajna momčad, no mi nemamo šta izgubiti tako da mislim da će biti neizvjesno u oba susreta. Naša mala prednost je to što prvi meč igramo u Njemačkoj i ukoliko tamo ostvarimo povoljan rezultat, četvrtfinale nam neće pobjeći.

SS.ba: U izboru za najboljeg crnogorskog fudbalera pobijedio si ispred Vučinića. Šta tebi predstavlja ova nagrada?

Jovetić: Biti najbolji u svojoj zemlji je nešto nevjerovatno. Ponosan sam na tu nagradu, pogotovo kada se uzme u obzir kakva je konkurencija bila. Biti ispred Vučinića, ipak, znači da doista vrijedite. Ovo priznanje biće mi još jedan dodatni motiv u nastavku moje karije.

SS.ba: Crna Gora nije uspjela se plasirati na Svjetsko prvenstvo. Ubrzo će i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Može li Crna Gora do velikog takmičenja.

Jovetić:
Ovaj put nismo uspjeli, ali kada se uzme u obzir da su s nama u grupi bili jedna Italija, Irska, Bugarska, onda ne smijemo biti nezadovoljni. Po prvi put smo bili u kvalifikacijama i uz malo više sreće mogli smo na svom kontu imati šest, sedam bodova više. Što se tiče kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, mislim da će jako važan biti žrijeb. Imamo dobru momčad i nekako sam uvjeren da ćemo igrati važnu ulogu u ovim kvalifikacijama. Moj jedan san se ostvario, a to je igranje u Ligi prvaka i nadam se da će mi se i san o nastupu u dresu Crne Gore na nekom velikom takmičenju ubrzo ostvariti.

SS.ba. Naš nacionalni tim bio je blizu odlaska u Južnoafričku Republiku. Zanima nas da li si pratio igre Bosne i Hercegovine i šta misliš o našoj reprezentaciji?

Jovetić: Pratio sam bh. reprezentaciju. U baražu sam bio Vaš vatreni navijač. Vjerovao sam da možete dobiti Portugal, ali, eto, niste uspjeli. Mislim da imate sjajnu reprezentaciju i da ćete se kvalifikovati na Evropsko prvenstvo. Odnosno, reprezentacija u kojoj igraju Misimović, Pjanić, Džeko, Ibišević, Rahimić zaslužuje da se nađe na jednom velikom takmičenju.

SS.ba:
Da li za kraj našeg razgovora želiš nešto poručiti bh. ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu?

Jovetić: Poželio bih svim Bosancima i Hercegovcima sve najbolje u 2010. godini. Također želim Vašim klubovima i reprezentaciji puno uspjeha u ovoj godini.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.