Odbio ponude iz španske La Lige i preuzima reprezentaciju za koju niko nije čuo

Odlučio se za egzotični izazov

Odbio ponude iz španske La Lige i preuzima reprezentaciju za koju niko nije čuo

Haris Zilić

Zanimljiva vijest nam stiže sa juga Evrope i pomalo iznenađujuća, ali očigledno ima ljudi koji vole egzotične izazove u karijeri. Takav slučaj je i kod bivšeg trener Real Sociedada i čovjeka koji je ostavio dobar utisak u španskom fudbalu.

Španski trener golmana Julen Esnaolu preuzet će reprezentaciju Angvile koja je trenutno 210. na FIFA rang listi i od njih je smao slabije plasiran San Marino koja je posljednja selekcija svijeta.

Esnaolu je imao ponude od nekih klubova iz La Lige kao što su Girona, Getafe, Rayo Vallecano, ali odlučio se za nesvakidašnji izazov.

Angvila je otočna država, reprezentacija im igra u Concacaf zoni, a vjerovatno su samo rijetki čuli za njih, ako uopšte i jesu.

"To je veoma atraktivan izazov. U svim timovima u kojima sam bio, natjerao sam golmane da napreduju i ovdje ima mnogo prostora za rast na tehničko-taktičkom nivou. Nisu navikli da treniraju profesionalno i mogu mnogo da napreduju za kratko vrijeme", rekao je španski trener.

Esnaolu će voditi reprezentaciju dok ne izaberu selektora, a nakon toga će ostati u stručnom štabu kao trener golmana.

Oglasi

Pomenuti trener radio je i u Real Sociedadu, a nedavno je imao angažman u dalekom Uzbekistanu.

Reprezentacija Angvile ima cilj da napreduje u narednom periodu, a prvi cilj je ulazak među 200 najboljih reprezentacija svijeta na FIFA rang listi.

Naredni izazov im je duel protiv Svete Lucije u Concacaf Ligi nacija, a recimo u prethodnim zvaničnim mečeivma poraženi su od Paname sa 13:0, a Trininad i Tobago je bio bolji sa čak 15:0.

Nije prvi put da evropski treneri odlaze u egzotične države kako bi poboljšali i popularizirali fudbal.

Esnaolu će na Angvili raditi naredne tri godine uz mogućnost produženja saradnje, a u planu ima da mladim fudbalerima sa ove otočlne države omogući i savršavanje u pojedinim fudbalskim kampovima u Španiji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije