Južnoafrička bajka bliži se kraju

Svjetsko prvenstvo

Južnoafrička bajka bliži se kraju

Edmir Škorić

Da se pita Brazilaca i(li) Argentinaca, oni bi najradije da se Svjetsko prvenstvo i ne igra. Zašto da se igra, kada se pobjednik već zna? Srećom, ovaj put nije bilo tako. Glavni favoriti su, eto, razočarali. Neki manje, neki više.

Mnogi su Francusku, vjerovatno zbog statusa koji uvažava i igračkog kadra koji posjeduje, smatrali jednim od glavnih favorita. Pijetlove (kasnije se ispostavilo kokoške) sam još krajem kvalifikacija otpisao. Ne znam zašto, ali mi nisu djelovali opasno, kao, recimo, Španija. Ili Njemačka. Njemačka je Njemačka. Sa takvim reprezentacijama nikada ne znate. Odnosno, znate da će pošteno namučiti svog protivnika, bez obzira ko bio sa druge strane.

"Rukometaš" Henry više nije onaj stari, kada su protivnici Arsenala smišljali način da ga zaustave. Ni Ribery nije onakav kakav bi trebao biti. Gallas preiskusan, ali i njegovo je, sve mi se čini, prošlo. Namučili su se u kvalifikacijama, nadigrala ih je Srbija, a svi dobro znamo kako su stigli do Južne Afrike. Ne ponovilo se!

Mnogi upravo ispadanje Francuske u ranoj (grupnoj) fazi smatraju Božijom pravdom. Čak su i Irci slavili svaki pogodak koji je završio u mrežu Pijetlova. Pored Francuske, rano smo se oprostili od Italijana. Obično sam volio Azzurre, volim njihovu ligu i odlično je poznajem, ali Marcello Lippi je u Južnu Afriku pozvao "potrošene" igrače. Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Fabio Cannavaro, Mauro Camoranessi... Baš tako su mi Italijani i djelovali u utakmicama - umorni!

Lippi je morao napraviti ono što je i Joachim Loew s Njemačkom. Podmladiti čitavu reprezentaciju i sa mladim snagama pokušati nešto više, pa, ako ništa, par imati uigranu momčad za naredne cikluse. Jer, kad-tad morate praviti promjene u reprezentaciji. Ne mogu vam na terenu igrati igrači sa 35 i više godine. Činjenica, zar ne?

Moram priznati da sam puno više očekivao i od Srbije, te Kameruna. Balkanski mentalitet, ništa novo. Orlovi imaju strašan tim i po tom pitanju su u samom vrhu svjetskih selekcija, ali nešto nije štimalo na terenu... Radomir Antić je veliki stručnjak i znam da je on, u svoj toj priči, najmanje kriv, ali u današnjem vremenu najviše ispaštaju upravo selektori. Tako je Pauel Le Guen dobio otkaz jer Samuel Eto'o i društvo nisu ništa pokazali na terenu.

Engleska se, na njihovu žalost, našla na krivom mjestu u krivo vrijeme. Zahuktalu Njemačku, jednostavno, nisu mogli zaustaviti. Težak poraz za Gordi albion, koji je, takođe, razočarao na jugu Afrike. Don Capello nije mogao računati na povrijeđenog Rio Ferdinanda, a Wayne Rooney je bio potpuna suprotnost od onog igrača koji je "ubijao" u dresu Manchester Uniteda prošle sezone. Rooney, a ko je to? Ipak, koliko su imali loš napad, Englezi su imali i lošu odbranu. Kad se samo sjetim Upsona...

Ako sam nekog već vidio na tronu, onda je to Argentina. Južnoamerička sila sa jednim Maradonom na klupi. Messi, Higuain, Tevez, Aguero, Milito... Ne, ne govorimo o redosljedu najboljih nogometaša svijeta u ovom trenutku, već o napadu Gaučosa. Maradoni, ipak, ne leži uloga trenera. Mali zeleni, na terenu si bio jedno, izvan njega nešto potuno drugo.

Španija je, baš kao i Njemačka, lavovski odradila svoj posao, te pokazala zašto je u Austriji i Švicarskoj prije dvije godine osvojila naslov Evropskog prvenstva. David Villa završava, Iniesta, Fabregas i Xavi počinju. Nema tu previše filozofije.

Pomenute sile poput Brazila, Argentine, Engleske, Italije i Francuske pale su pod sjenu moćnih Njemačke, Holandije i Španije. Žao mi je Paragvaja, ako ništa, onda sam bar mogao uživati u zanosnoj Larrisi Riquelme, ovako...

Holandija, Španija, Njemačka ili možda čak i Urugvaj? Ko će se kući vratiti pjevajući iz Južne Afrike?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.