Prošlo je pet godina: Gdje su danas bh. "zlatni" kadeti, a gdje njihovi protivnici Austrijanci
Kadetska reprezentacija BiH uoči duela sa Austrijom u Azerbejdžanu

EP je igrano u Azerbejdžanu

Prošlo je pet godina: Gdje su danas bh. "zlatni" kadeti, a gdje njihovi protivnici Austrijanci

A. Beganović

Prije skoro pet godina, tačnije 4. maja 2016. godine jedna bosanskohercegovačka fudbalska selekcija po prvi put u historiji zaigrala je na Evropkom prvenstvu.

Radi se o kadetskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine koja je pomenutog datuma u Azerbejdžanu na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta snage odmjerila sa odgovarajućom selekcijom Austrije.

Slavila je Austrija rezultatom 2:0, a našu selekciju je s klupe predvodio najuspješniji bosanskohercegovački selektor, rahmetli Sakib Malkočević.

Historijski susret Bosna i Hercegovina je počela u sastavu: Filip Vasilj, Amir Velić, Riad Sadiku, Milan Mirić, Amar Beširević, Jasmin Čeliković, Stefan Kovač, Demirel Veladžić, Benjamin Hadžić, Nedim Hadžić i Tomas Tadić.

Tada još uvijek dječaci, uglavnom 17-godišnjaci, odigrali su u okviru svojih mogućnosti, a zanimljivo je vidjeti gdje se danas nalaze.

Dakle, na golu je bio Filip Vasilj, tada član zagrebačke Lokomotive, koji danas standardno brani na golu federalnog prvoligaša Travnika. Uz desnu aut liniju igrao je Amir Velić (Željezničar), koji je trenutno član Goražda, također federalnog prvolligaša. Stoperski dvojač činili su Riad Sadiku (Sarajevo), koji danas standardno igra za premijerligaša Mladost Doboj Kakanj, te Milan Mirić (Partizan), kojeg je fudbalski put odveo u Sjedinjene Američke Države, tačnije u redove Dayton Flyersa. Na lijevom boku igrao je Amir Beširović (Željezničar), koji danas nastupa za člana Prve lige Republike Srpske Zvijezdu 09.

Oglasi

Zadnji vezni u ovom historijskom duelu za BiH bio je Jasmin Čeliković (Rijeka) koji je i danas član tog hrvatskog kluba, no na posudbi u Željezničaru. Ispred njega igrali su danas standardni fudbaler srbijanskog Superligaša Čukaričkog Stefan Kovač koji je 2016. nastupao za kadete Crvene zvezde, te Demirel Veladžić (Sarajevo), koji je danas bez kluba.

Na desnom krilu igrao je Benjamin Hadžič, tada član Bayerna, a danas austrijskog drugoligaša Klagenfurta, dok je na lijevom krilu igrao Nedim Hadžić (Sarajevo), koji je danas jedan od najboljih napadača Premijer lige (Mladost). U samom vrhu napada igrao je tadašnji kadet zagrebačkog Dinama, a danas član Sloge Doboj (Prva liga RS).

Priliku na ovom susretu dobili su još Šefikija Resić (Sarajevo), koji danas nastupa za Slobodu iz Tuzle, Edis Smajić (Sloboda), koji brani boje federlanog prvoligaša Vis Simm-Bau, te tada kadet Crvene zvezde, a danas član Sloge iz Doboja Saša Perić.

Dakle, nijedan fudbaler koji je nastupao na historijskom meču za Bosnu i Hercegovinu još uvijek nije napravio ništa značajno u karijeri, što ne znači da neće.

A, kakva je situacija u Austriji?

Oglasi

Oba pogotka za Austriju na pomenutom meču postigao je Christoph Baumgartner. Tada igrač St.Poltena, koji je godinu nakon prvenstva otišao u Hoffenheim i danas je drugi najvrijedniji fudbaler ovog kluba. Njegova tržišna vrijednost procijenjuje se na 22 miliona eura, a ovaj ofanzivac odigrao je i šest utakmica za A selekciju Austrije i postigao je dva pogotka. Ukupno je za Hoffenheim odigrao 57 utakmica u Bundesligi uz učinak od 12 pogodaka i devet asistencija.

Pored Baumgartnera još jedan član ove austrijske generacije član je Bundesligaša. Radi se o Romano Schmidu koji nastupa za Werder, a njegova tržišna cijena je pet miliona eura. U Bundesligi je Schmid odigrao 21 utakmicu uz učinak od tri asistencije, a sa Red Bull Sallzburgom je osvojio titulu prvaka Austrije. Za ovaj klub je odigrao 41 prvenstvenu utakmicu, postigao je četiri pogotka kojima je dodao i devet asistencija.

Jedne od najjačih liga na svijetu "dokopao" se i Dario Marešić, koji brani boje francuskog Reimsa. U najjačem rangu francuskog fudbala odigrao je sedam utakmica, a u Reims je stigao 2019. iz Sturma u transferu vrijednom tri miliona eura. Za Sturm je odigrao 68 prvenstvenih utakmica.

Veoma dobru karijeru gradi i Kelvin Arase, koji trenutno brani boje Rapida iz Beča. U elitnom rangu austrijskog fudbala odigrao je 50 utakmica, postigao je osam pogodaka kojima je dodao pet asistencija. Pored Arasea čari fudbala u elitnom austrijskom rangu osjetio je i Valentino Muller koji je nastupajući za Altach i LASK odigrao 47 prvenstvenih mečeva. I Lukas Malicsek može se pohvaliti nastupima u austijskog Bundesligi. Ovaj fudbaler trenutno nastupa za Admiru, a u Bundesligi je odigrao 33 meča.

Zanimljivo je da je na golu Austrije sada daleke 2016. stajao Filip Ožegović, Golman koji je rođen u Velikoj Kladuši, danas je član Bundesligaša Tirola za kojeg je u ovoj sezoni skupio tri nastupa, dva u Kupu te jedan u prvenstvu.

Karijera Alexandera Burgstallera nije se razvijala kako se očekivalo. U vrijeme EP u Azerbejdžanu nastupao je za kadete Red Bull Salzburga, a danas je član drugog tima Wackera. Luca Meisl skupio je 60 nastupa u austrijskoj Bundesligi igrajući za St.Polten i Ried čiji je danas čaln.

Jorg Wagnes i Philipp Sittsam su se fudbalski izgubili i danas ova dva fudbalera, koja su počela susret sa Bosnom i Hercegovinom, nastupaju za austrijskog niželigaša Gleisdorfa.

Promo

Top Komentari

Zgembo1990
Igrači od 18 godina se guraju u vatru svugdje. Da bi se nešto i zaradilo. A kod nas mlad igrač ne može ni ko taktička zamjena u 90 minuti da uđe. Ali zato ako i dvije godine nisi igrao, a imaš 26 godina, i dolaziš iz inostranstva, taj nam treba. Najbolji primjer je Ćatić koji u Veležu nije dobio priliku. Trener ga ubaci 10 minuta i kaže nije se nametnuo, ali zato Georgijevića koji je odigrao 4 utakmice u zadnje dvije godine, on igra svaku utakmicu. Eto zato niko još ništa značajnije nije napravio. Jedino je Mušija iz MDK skontqo kako to ide, pa gurao Nikolića da igra, a momak nema osnovno znanje ko desni bek, ali do 18 dodirne igrao preko 30 utakmica, zato ga i uspijo prodati za 500'000€. A ovi jadnici dovode penzionere, i misle zaraditi nesto na njima. Zato i nema ozbiljni skauta koji prate našu ligu koga zanimaju igra li od 29 godina. Skauti hoće do 21 godinu igrače. Kad to shvate naši klubovi, a pogotovo treneri, možda bude bolje i klubovima, sa i igrači nešto naprave u svojoj karijeri.
16 0
Tas14
Nostalgično ali i tužno. Ali ja ilak vjerujem u sljedeće generacije “A” reprezentacije. (Hasić, Ahmedhodžić, Gigović, Hadžikadunić, Demirović, Gazibegović, Mulahusejinović i mnogi ostali)
12 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi