Kako god da se završi njegova avantura u BiH, Umit Ozat neće biti tako brzo zaboravljen

Karizmatični trener Čelika

Kako god da se završi njegova avantura u BiH, Umit Ozat neće biti tako brzo zaboravljen

E. Škorić

Premijer liga BiH ne bi bila toliko zanimljiva da njeni akteri ponekad nisu karizmatični treneri.

Amar Osim godinama slovi za trenera kojeg se itekako mora poštovati, ali i koji zna da svojim izjavama napravi šou na press konferencijama i uglavnom govori baš ono što misli.

Što na umu, to na drumu. Treneri u BiH znaju da budu izuzetno konkretni, ponekad i po cijenu kazne, a u slučaju neočekivanih i neželjenih rezultata spremni su napraviti i izreći stvari koje obično ne bi.

Umit Ozat je trenutno izuzetno popularan. Turski stručnjak je na klupu Čelika došao s etiketom bivšeg reprezentativca Turske, privukao je odmah veliku pozornost javnosti i medija, a od tog dana, pa evo do današnjeg bio je nebrojano puta u centru pažnje.

Jučer je, tako, napravio incident na Tušnju, pošto je prosipao vodu po nekim navijačima Slobode, a onda je, nakon meča, ekskluzivno za SportSport.ba potvrdio da je istina da je polio vodom neke navijače i da je imao kraći obračun s policijom koja ga je izvela iz lože tuzlanskog stadiona.

"Psovali su mi i morao sam ih politi vodom. Šta bih mogao drugo uraditi? Ako mene policija gura i ja ću njih gurnuti. Imamo i mi neku zaštitu, nisu ni oni nešto nedodriljivo", rekao je Ozat.

Ozat nema dozvolu da sjedi na klupi Čelika, pa je utakmice prisiljen da prati sa tribina.

Prošlog vikenda je rigao vatru na press konferenciji Čelika, uobičajeno, a zanimljivu je izjavo dao nakon što je Aidin Mahmutović promašio penal protiv Radnika u jako važnoj utakmici.

"Zna se ko izvodi jedanaesterac. Huseinbašić ga je trebao izvesti, zašto ti dolaziš po loptu? (misli na Mahmutovića) i poslije utakmice mi onda plačeš. Zašto plačeš, nije ti ovo dječije obdanište. Trebao si razmišljati prije nego što si pucao, prije utakmice", izjavio je turski trener.

Vratimo se još malo unazad. Nakon meča sa Zrinjskim u 21. kolu, Ozat je opet napravio šou.

"Protivnik je igrao s tri igrača više (sudije). Ne znam koja ocjena će se dati za suđenje. Bilo je nelogičnih stvari. Ne želim da protivničkom treneru iskažem nepoštovanje, čestitam mu. On kaže da je prvi put nešto ovako čuo, ali to je normalno. Kao da su ovdje izabrani kandidati za prvo mjesto i već kao da je jasno ko treba ispasti, ali mi to nećemo dozvoliti. Svoja prava ćemo svugdje tražiti. Mi svoje šanse nismo iskoristili, Mahmutović je zabio gol, ali nažalost u BiH nema VAR-a".

Na istoj press konferenciji je doslovno otjerao trenera Zrinjskog Mladena Žižovića.

"Onaj ko je pobijedio uvijek je u pravu. Čestitam protivniku. Ako je protivnički trener završio sa svojim izlaganjem želio bih da on ode, pa da kasnije ja nastavim razgovor. Pobijedili su i čestitam im", prenio je Kaltak riječi Ozata a Žižoviću u tom momentu nije preostalo ništa drugo nego da izađe iz press sale.

Prilikom najave meča Čelik - Zrinjski, Ozat je kazao da "nije Real Madrid ili Barcelona", čime je moguće dodatno motivisao goste iz Mostara.

Na početku priprema za drugi dio sezone Ozat je rekao da će Čelik ostati u ligi, te da će se naredne sezone boriti za titulu. Samouvjereno, zar ne?

"To mi je malo komično pitanje. Nismo došli samo da ostanemo u ligi, želimo u vrh. Ove godine šta uradimo, uradimo, ali naredne godine želimo velike stvari i borbu za vrh. Ne vjerujem da ćemo ove sezone imati problema sa opstankom, ali naredne sezone je cilj šampionska titula. Ako za to ne napravimo ekipu, onda nema svrhe da ostajem ovdje", poručio je Ozat.

Ozat je od kraja 2019. godine u Zenici, ali pod njegovim vodstvom klub baš i ne blista. Naravno, činjenica je da je došao u pravo rasulo, a navijače Čelika posebno brine to što je Ozat prethodno u više navratao ispadao iz lige kao trener nekih turskih klubova.

43-godišnji turski stručnjak je vodio mnoge turske klubove, a između ostalog Ankaraguču, Manisaspor, Elazigspor, Samsunspor, Mersin, Genčlerbirligi i Adanu Demirspor.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kao igrač je 41 puta nastupao za Tursku i postigao je jedan gol, a igrao je za Fenerbahče i Keln.

Možda ga Zeničani neće pamtiti po lijepom, ali ono što je sigurno - ostavio je traga u BiH. Ako ne po rezultatima, barem po neobičnim izjavama, raznim incidentima...

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Adnan@Kara
On ako je karizmatičan......ja sam traktor.
9 3
user1582376900
Ovsj na sve lici, sem na trenera.
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi