Kako završiti izgradnju centra u Zenici?

Država ne da račun, N/FSBiH nema novca...

Kako završiti izgradnju centra u Zenici?

Fudbalski trening centar u Zenici, čija je gradnja pompezno počela prije tri mjeseca, nalazi se u teškoj situaciji uslijed nedostatka sredstava potrebnih za daljnju izgradnju.

Naime, Bosna i Hercegovine nije na vrijeme ispunila potrebne uslove kako bi iz programa razvoja UEFA i FIFA dobila osam miliona KM, koliko su međunarodne fudbalske federacije obećale donirati za izgradnju ovog centra.

U zemlji kakva je Bosna i Hercegovine nije čudno da vlasti stopiraju donaciju novca za izgradnju, pa tako ovdašnji vlastodršci nisu ratifikovali međunarodni sporazum, kojem su posredovale UEFA i FIFA o otvaranju posebnog računa na koji bi se mogla uplatiti donacija, koja bi tako bila oslobođena poreza na dodatnu vrijednost (PDV).

Donošenje ove odluke isključivo je u nadležnosti Vijeća ministara, koje o ovom pitanju još uvijek nije ni raspravljalo, tako da su odobrena sredstva zamrznuta i na čekanju, samo je pitanje do kada.

Međutim, ovo nije jedini problem s kojim se suočava ovaj trening centar. Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine preuzeo je na sebe obavezu da nađe dio sredstava za izgradnju centra, a to će ići prilično teško, znajući da je N/FSBiH pred bankrotom.

"Postoji problem jer je budžet FIFA limitiran tako da pored finansijske podrške od strane FIFA/EUFA, Nogometni savez BiH kroz vlastite marketinške aktivnosti mora naći način da se obezbijede dodatna sredstva kako bi kompletan projekat izgradnje centra bio realizovan", rekla je tokom jučerašnje posjete predstavnica FIFA Eva Pasquier.

Kako sada stoje stvari, trening centar u Zenici teško da će biti završen u roku, a pitanje je kako ga uopšte i završiti i sa kojim novcem.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.