Kamerun razočarao: Cousin za slavlje Gabona

AKN - Grupa D:

Kamerun razočarao: Cousin za slavlje Gabona

Edmir Škorić

U prvoj utakmici grupe D Afričkog kupa nacija Kamerun je sasvim neočekivano poražen od Gabona s minimalnih 1:0. Gol odluke postigao je napadač englesog Hull Cityja Daniel Cousin.

Kamerunci koji nisu poraženi zadnje četiri utakmice razočarali su u svojoj prvoj utakmici na ovogodišnjem Afričkom kupu nacija. Gabon je došao do prednosti kada je napadač Hull Cityja David Cousin izšao sam pred kamerunskog golamana te ga savladao u marinu vrsnog golgetera sa svega desetak metara. Na odmor se otišlo prednošću Gabona, iako su Kamerunci bili bolja momčad. Baš kao i u nastavku.

Grešku gabonske odbrane ne koristi Webo koji u 50. minuti glavom sa pet-šest metara šutira pored lijeve stative Ovona.Šest minuta kasnije na drugoj strani pokušava Moubamba, no njegov udarac iz slobodnog nije bio ni precizan ni posebno jak.

U 59. minuti napadač Mallorce Webo ponovo prijeti Gabonu. Ovaj put utrčava s lijeve strane u prostor ispred Ovona a onda katastrofalno loptu šalje potpuno na drugu stranu. Dvije minute kasnije Makoun sa brojem 11 glavom šutira, izvrsni Ovono ponovo na mjestu. Kapiten Kameruna Samuel Eto'o snažno je opalio po lopti u 74. minuti, ali Ovono uz dosta napora brani.

Dvije minute prije kraja Geremni je topovski šutirao iz slobodnog udarca, Ovono sjajno odbranio i loptu poslao u korner. Umalo da Gabon u sudačkoj nadoknadi dođe i do drugog gola. Slobodni udarac sa 30 metara izveo je rezervista Aubameyang, a Kameni uz pomoć grede spasio svoj gol.

U drugoj utakmici grupe D večeras se sastaju Zambija i Tunis.

Afrički kup nacija, grupa D:
Gabon - Kamerun 1:0 (Cousin 17')
Zambija - Tunis (19:30)

GABON: Ovono - Moudounga, Manga, Apanga, Ambourouet - Mbanangoye /od 65. Djissikadie/, Kessany, Moubamba, N'Guema - Meye /od 78. Aubameyang/, Cousin.
KAMERUN: Kameni, Bedimo /od 76. Enoh/, Song, N'Koulou, Geremi - Makoun, Song, N'Guemo /od 46. Tchoyi/ - Webo /od 64. Idrissou/, Emana, Eto'o.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.