Kamerunci se uspjeli iščupati

AKN - Grupa D

Kamerunci se uspjeli iščupati

Edmir Škorić

U posljednjoj utakmici drugog kola Afričkog kupa nacija Kamerun je došao do veoma teške pobjede nad Zambijom, sa kojom ostaje u igri za plasman u četvrtfinale turnira.

Kamerunci su u prvom susretu poraženi od Gabona, dok je Zamija remizirala sa Tunisom. Kamerunci predvođeni kapitenom Samuel Eto'om, napadačem Intera i jednom od glavnih zvijezda ovog turnira, morali su večeras pobijediti, u protivnom bi za njih natjecanje bilo okončano prije vremena, a sigurno da bi to bio veliki hendikep.

Osam minuta trebalo je Zambiji da iznenadi sve pa i sama sebe, te dođe do vodstva. Rigobert Song napravio je katastrofalan potez, kada je glavom skoro matirao svog vratara, no srećom po Zambiju na pravom se mjestu našao Mulenga kojem nije bilo teško poslati loptu u mrežu. Katongo je prethodno ubacio, Song glavom sa pet metara šutirao, Kameni odbranio, a na odbijenu natrčao Mulenga koji jednostavno nije mogao promašiti.

Rezultat se nije mijenjao do 67. minute, a onda su Kamerunci uspjeli poravnati, prije svega zahvaljujući golman Zambije Mweeneu. Geremi je sa 35 metara sa desne strane iz kosa pokušao nabaciti, lopta nezgodno odskočila, te iskliznula iz ruku golmana Zambije.

Pet minuta kasnije igrači u zelenim dresovima dolaze i do vodstva. Tchoy je s desne strane oštro centrirao, Eto'o prsima spustio loptu i preciznim udarcem sa desetak metara matirao Mweenea. Golman Kameruna Kameni je pokosio napadača Zambije, te je opravdano dosuđen penal za Zambiju u 81. minuti. Siguran izvođač bio je Katongo.

Činilo se da će se Kamerunci oprostiti od natjecanja, no onda je Idrissou glavom pogodio na centaršut Geremija i donio svojoj zemlji važnu pobjedu.

Grupa D:
Tunis - Gabon 0:0
Kamerun - Zambija 3:2 (Geremi 68', Eto'o 72', Idrissou 86'/ Mulenga 8', Katongo 81' penal)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.