Kanchelskis dokazao da je igrao za Manchester

Pravda stigla nakon 20 godina

Kanchelskis dokazao da je igrao za Manchester

Vjerovali ili ne, ali i to se događa. Da bi dobili priznanje koje ste zaslužili igrama na terenu morate nadležnim ljudima dostaviti dokaz. Takva je sudbina zadesila jednog od najboljih ruskih igrača svih vremena Andreja Kanchelskisa.

Nekada sjajno desno krilo evropskog nogometa tek jučer je primio nagradu "Zaslužni sportista Rusije" iako ju je osvojio prije dvadeset godina. Nakon što je 1991. godine sa Manchester Unitedom osvojio evropski Superkup dobio je ovu nagradu, ali mu je ona uručena tek nakon dvadeset godina.

"Ideja je bila da mi dodijele to priznanje odmah poslije pobjede nad beogradskom Crvenom zvezdom. Ipak, nisam dobio ovo priznanje u danima koji su uslijedili jer su, zamislite, tražili od mene dokaz da sam učestvovao u osvajanju tog međunarodnog trofeja", ne može da vjeruje Andrej Kanchelskis.

"Rekao sam nadležnima neka lijepo pozovu menadžera Manchester Uniteda Alexa Fergusona pa neka njega pitaju da li sam igrao. Izgleda da su ruski fudbalski zvaničnici poslje 20 godina konačno došli do arhivske građe".

"Nisam nikada insistirao na tome, ali im zahvaljujem na ovom priznanju. Srećom, nije stiglo posthumno", našalio se Kanchelskis koji je u "spornoj" utakmici protiv Zvezde na terenu proveo svih devedeset minuta.

Kanchelskis je u redove Uniteda stigao 1991. godine kada su se engleski klubovi prvi put uključili u evropska takmičenja nakon petogodišnje suspenzije zbog nereda navijača Liverpoola na Heyselu.

Manchester je kao pobjednik Kupa kupova u finalu Super kupa igrao protiv Crvene zvezde koja je osvojila Kup šampiona. Golom Briana McCleara United je slavio sa 1:0 na Old Traffordu, a revanš meč nije nikada odigran jer je u Jugoslaviji počeo rat.

Andrej Kanchelskis je karijeru počeo u redovima Zvezde iz Kirovograda, zatim je nosio dres Dinamo Kijeva, Shakhtara, Manchester Uniteda, Evertona, Fiorentine, Rangersa, Manchester Cityja, Southamptona, Al Hilala, Saturna i Krylia Sovetova. Odigrao je 388 utakmica i postigao 71 pogodak, dok je za reprezentaciju (SSSR i Rusija) igrao 59 puta i postigao 7 golova.



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.