Kasno sinoć 15 članova španske reprezentacije poslalo pismo, odustaju od igranja za nacionalni tim!

Skandal

Kasno sinoć 15 članova španske reprezentacije poslalo pismo, odustaju od igranja za nacionalni tim!

Edmir Škorić

Španski nogometni savez potvrdio je da je 15 nogometašica spremno da odustane od igranja za nacionalni tim zbog trenutnog selektora.

Otkriveno je da je grupa reprezentativki poslala e-mailove savezu u kojem su objavili odluku o odustajanju od igranja za svoju zemlju dok god je Joge Vilda selektor.

U saopštenju koje su objavile, vjeruje se da su igračice navele razloge jer je trenutna situacija 'značajno utjecala na njihovo emocionalno stanje i zdravlje'.

Španski savez je odgovorio navodeći da igračice neće dobiti novi poziv.

“RFEF neće dopustiti igračima da dovode u pitanje kontinuitet selektora i njegovog stručnog štaba, budući da donošenje tih odluka ne spada u njihove ovlasti. Savez neće dopustiti bilo kakav pritisak bilo kojeg igrača prilikom donošenja sportskih mjera. Ovakvi manevri su daleko od uzora i izvan vrijednosti nogometa i sporta te su štetni. U skladu s trenutnim španskim zakonodavstvom, nedolazak na poziv reprezentacije klasificira se kao vrlo ozbiljan prekršaj i može nositi sankcije između dvije i pet godina diskvalifikacije", stoji u objavi španskog saveza.

Identitet 15 nogometašica koje su odbile da igraju pod trenutnim selektorom prvobitno nije otkriven, no španski mediji su potom otkrili da se radi o sljedećim igračicama:

Oglasi

Ainhoa Vicente Moraza, Leila Ouahabi, Lucia Garcia, Mapi Leon, Ona Batlle, laia Alexandri, Claudia Pina, Aitana Bonmatí, Andrea Pereira, Mariona Caldentey, Sandra Paños, Lola Gallardo, Nerea Eizaguirre, Amaiur Sarriegi.

Selektor Vilda ima ugovor do 2024. godine, a predsjednik RFEF-a Luis Rubiales ni u jednom trenutku nije razmišljao o smjeni selektora u sezoni u kojoj će sljedećeg ljeta biti Svjetsko prvenstvo za žene u Australiji i Novom Zelandu.

"Jasno nam je da je reprezentacija iznad svega. Ako ne žele doći ili ako u ovom trenutku nisu posvećeni, tako će i biti. Nećemo ispitivati kako se igrači osjećaju. Rekli su nama na vrlo jasan način, u izjavi...”, istaknuo je Manu Carreno na odluku 15 nogometaša.

"Ako budemo morali igrati s mlađim i manje iskusnim igračicama, to ćemo učiniti jer je reprezentacija iznad svega", rekla je Ana Alvarez, direktorica ženskog nogometa u RFEF-u, o budućim pozivima za žensku nogometnu reprezentaciju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti