Katalonci očitali lekciju Galacticosima

Barcelona ponovo slavila na Santiago Bernabeu

Katalonci očitali lekciju Galacticosima

Barcelona je opet slavila u El Clasicu. Katalonci su po drugi put uzastopno na Santiago Bernabeu ponizili Kraljevski klub, iako ovog puta ne tako ubjedljivo kao prošlog (6:2).

Ekipa trenera Pepa Guardiole potvrdila je da je najbolja ekipa na svijetu u ovom trenutku, porazivši Perezov, 300 miliona eura plaćeni skup zvijezda. Okosnicu Barcelone čine igrači koji su stasali na Camp Nou. Lionel Messi, Xavi, Andres Iniesta, Victor Valdez, Carles Puyol... svi su oni svoje prve fudbalske korake naučili u Barceloni i to je ključna razlika između dvije najslavnije španske ekipe.

Za razliku od madridske ekipe, Barca se uglavnom oslanja na sopstveni pogon, a upravo je trojac iz juniorske škole katalonske eipe bio koban za Real. Xavi, Messi, Pedro prizemljili su na zemlju Galacticose i vjerovatno potpisali otkaz treneru Manuelu Pellegriniju. Nije tajna da predsjednik Reala Florentino Perez ne trpi dugo jednog trenera na klupi. S obzirom na to da je čileanski stručnjak na klupi Reala ispao iz Kupa kralja, Lige prvaka, a sada je i titule podaleko, za očekivati je da naredne sezone na klupi madridske ekipe gledamo neko drugo veliko trenersko ime.

Stotine miliona uloženih u ekipu Reala nisu bile dovoljne da se kupi neki naslov. Za naslov se mora raditi, trenirati i do njih se dolazi sistematskim radom, a ne multimilionskim transferima. To je valjda svima jasno, sem Realu i Manchester Cityu. Čak je i Roman Abramovich u Chelseau shvatio to, pa se na Stamford Bridgeu vrši proces stvaranja kompaktne ekipe.

Barcelona je s druge strane pokazala svijetu kako se to radi. Počevši od sjajnog Victora Valdeza, pa preko magičnog srednjeg reda, pokraj kojeg je odbrana Reala na trenutke ispadala smiješna, Katalonci su demonstrirali moć. Lucidnom asistentu Xaviju bile su potrebne samo dvije lopte, dva pasa, da riješi pitanje pobjednika. Kada Barca razvije svoju igru kratkih pasova, odgovorno tvrdim, ne postoji nijedna ekipa na svijetu, ama baš nijedna, koja se s tim može nositi. To svakako nije mogao ni Real.

Barcelona je sedam kola prije kraja fudbalskog prvenstva Španije ponovo pobjegla Realu na tri boda prednosti, a do kraja sezone ima još dva teška gostovanja - na Sanchez Pizjuanu kod Seville i na El Madrigalu kod Villareala. Real s druge strane ima nešto bolji raspored, ali pitanje je koliko će Pellegrini moći motivisati svoje igrače.

Raspored Reala do kraja sezone

14.04.10.            Almería      -      Real Madrid 
18.04.10.             Real Madrid  -     Valencia
25.04.10.             R. Zaragoza -      Real Madrid
02.05.10.             Real Madrid -     Osasuna    
05.05.10.             Mallorca     -     Real Madrid
09.05.10.             Real Madrid -     Athletic B.
16.05.10.             Málaga     -     Real Madrid

Raspored Barcelone do kraja sezone

14.04.10.              Barcelona      -  Deportivo L.C.
18.04.10.             Espanyol     -  Barcelona    
25.04.10.             Barcelona     -  Xerez
02.05.10.             Villarreal     - Barcelona
05.05.10.             Barcelona     - Tenerife
09.05.10.             Sevilla    -       Barcelona
16.05.10.             Barcelona     - Valladolid

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.