Katalonija razbila Argentinu
Velika pobjeda reprezentacije Katalonije

Cruyff startao velikom pobjedom

Katalonija razbila Argentinu

M. Maksimović

Velikom pobjedom protiv Argentine, Johan Cruyff je debitovao na klupi reprezentacije Katalonije.. Na Camp Nou stadionu, pred 53.000 gledalaca Katalonija je nadigrala Argentinu 4:2. Ovo je svakako najznačajnija pobjeda selekcije Katalonije, koja je na ovaj način revanširala Argentini za poraz iz maja prošle godine.

Cruyff je u utakmicu ušao sa Valdesom na golu, a u početnih 11 su se našli Saltor, Puyol,
Oleguer, Capdevilla, Pique, Busquets, Xavi Fernandez, Verdu, Sergio Garcia te Krkić, dok smo na suprotnoj strani imali Poza na golu, odnosno Alvareza, Otamendija, Demichelisa, Emiliana Papu, Gaga, Bollatia, Pastorea, di Mariju, Lavezzija, te Huguaina. Naravno da je to bilo daleko od idealnog sastava Argentine, pa donekle to može biti opravdanje za ovaj ubjedljiv poraz. 

Selekcija Katalonije je stigla do vodstva u finišu prvog poluvremena, glavom pogađa Sergio Garcija. U 56.minuti već je bilo 2:0, nakon pravog malog slaloma Bojana Krkića koji  je svoju solo akciju završio golom. Argentina je preko Pastorea smanjila na 2:1 u 63.minuti, ali je samo sedam minuta kasnije Sergio Gonzalez sa bijele tačke ponovo vratio na dva razlike.samo dvije minute kasnije Argentina se vraća u igru golom Di Marije, međutim raspoloženi Katalonci sjajnu predstavu završavaju još jednim golom i to Moisésa Hurtada za konačnih 4:2, 14 minuta prije kraja .


Diego Armando Maradona je u svojoj karijeri dvije sezone nosio Barcelone, ali je njegov povratak na Camp Nou stadiona u ulozi selektora Argentine bio neuspješan. Maradona je ovu utakmicu zbog kazne koja je na snazi odgledao sa tribina. Sa druge strane Cruyff je pobjedom, podsjetio na sjajni period proveden upravo na Camp Nou stadionu gdje je sa Barcelonom osvojio 11 trofeja u osam sezona.


Za selekciju Katalonije ovo je bila jedna od najubjedljivijih pobjeda u posljednjih nekoliko godina. U decembru 2003.godine, Katalonija je razbila Ekvador 4:0.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.