Katanec osvojio bod, Iran preokretom tri
Mobali i saigrači slave drugi gol

Azijski kup 2011

Katanec osvojio bod, Iran preokretom tri

M. Maksimović

Utakmicama prvog kola grupe D kompletirano je prvo kolo grupne faze takmičenja. Ujedinjenjeni Arapski Emirati Srećka Katanaca su odbranili nulu protiv Sjeverne Koreje, dok je Iran nakon preokreta savladao aktuelnog prvaka, Irak 2:1.

Učesnik SP u Južnoj Africi, Sjeverna Koreja nije briljirala u susretu sa UAE-a.Najbolju priliku na utakmici je imao Yong Ho Hong već u 8.minuti, ali nije iskoristio jedanesterac. Tačnije golmana Majeda Nassera je spasila prečka. Nakon propuštene velike prilije, Sjeverna Koreja se nije oporavila, pa su Emirati uspjeli bez većih problema izboriti jedan bod.

Drugi duel je bio puno zanimljiviji, igrali su veliki rivali Iran i Irak, dvije zemlje koje su u prošlosti ratovale osam godina. Selekcija Irana ima tri naslova prvaka Azije, ali je posljednji osvojila još 1976.godine, dok je Irak napravio pravo malo sportsko čudo prije četiri godine.Jorvan Viera je je stvorio selekciju koju je preuzeo Wolfgang Sidka, ali nije dobro krenuo na početku takmičenja. Irak je u prvoj utakmici poražen iako je vodio 1:0. U 13.minuti je centrirao Mahdi Kareem, na drugoj stativi je glavom šutirao Imad Mohammed, a na gol linije se našao Younus Mahmood.Iran je izjednačio u 41.minuti, Andrean Teymourian je odličnom loptom uposlio Rezu Rezaija koji je odlično reagovao i pogodio za 1:1.Pobjedu Iranu je  osigurao Mobali sedam minuta prije kraja utakmice iz slobodnog udarca nakon loše reakcije golmana Iraka Kasside.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije