"Klasnić mi je kao brat, a Spahić i Barbarez su sjajni ljudi"

Stjepan Vego za SportSport.ba

"Klasnić mi je kao brat, a Spahić i Barbarez su sjajni ljudi"

E. Škorić

Stjepan Vego je njemačke nogometne terene zamijenio bosanskohercegovačkim, ali kaže da to nije toliko strašno i da se uspio lako priviknuti na "lošije uslove".

U razgovoru za SportSport.ba Vego, koji je imao fantastičnu sezonu u GOŠK-u, zbog čega je dobio i poziv u U21 reprezentaciju BiH, govori o prvim minutama u dresu BiH, kvalitetama bh. nogometaša, GOŠK-u, te nam je otkrio koja hrvatska legenda mu je uzor i s kojim se igračima najviše družio u Hamburgu.

Imali ste priliku u Elbasanu debitovati u dresu BiH, a debi je uljepšala pobjeda nad Albanijom.

"Lijepo je što smo pobijedili, uvijek je dobro da ostvarite trijumf bez obzira da li se radi o prijateljskoj ili nekoj 'bitnijoj' utakmici. Ja sam eto dobio šansu da upišem prvi nastup i mogu reći da sam presretan, a također mogu obećati da ću se nastaviti boriti za dres BiH. Što se same utakmice tiče, iako se vidjeli da Albanci imaju par opasnih igrača, mi smo ipak bolji, djelovali smo kvalitetnije i na kraju smo zabili dva gola i slavili".

Ima li ovaj U-21 sastav trenutno igrača koji bi ubrzo mogli da budu bitni i u A reprezentaciji? Očigledno da je to grupa talentovanih momaka, ko po tebi može dosta napraviti?

"Ne bih volio da izdvajam pojedince, ali Ćavar je fantastičan igrač i on je već spreman za A reprezentaciju. To što je u Frankfurtu dovoljno govori, a tu su i napadač Demirović, pa Todorović koji je odigrao dobro za A selekciju i vidio sam da ga selektor Robert Prosinečki hvalio. Momci su super, dosta kvalitetnih je igrača tu, nadam se da će mnogi od nas imati uspješne karijere".

Očekujete li da i sami jednog dana budete dio "glavne" reprezentacije?

"Tek sam jučer imao debi, ali nadam se da će biti još utakmica. Mlad sam, vrijeme radi u moju korist, ali moram da koristim svaki dan i da se usavrašvam, a onda ko zna, ne treba prestati vjerovati u sebe i nadati se najboljem u životu".

Otkud u GOŠK-u?

"Bio sam u HSV-u, ali sam ovdje prošle godine došao na ljetovanje i tata mi je rekao da ovdje treniram tokom ljeta kako bih bio spreman. Otišao sam u Gabelu, tamo je bio trener Slaven Musa i on je bio zadovoljan, pa je želio da ostanem i eto tako je i bilo. Mislim da sam imao dobru sezonu i mogu da budem zadovoljan, nadam se da su i drugi".

Koja je razlika između njemačkog i bh. nogometa?

"Ovdje se dosta bori, ovdje je drugačije. U Njemačkoj svi gledaju na sebe, nema toliko timskog duha. Uslovi su lošiji, to je činjenica, ali nije baš da je kvalitet toliko loš. Recimo da je u rangu njemačke druge ili treće lige".

Jesu li neki igrači ostavili poseban dojam na tebe u Premijer ligi BiH?

"Igrao sam protiv Filipoivća iz Zrinjskog i on je zaista vrhunski igrač, a također i Todorović. Ima dosta dobrih igrača u Premijer ligi, ali ako moram nekoga da izdvojim - to su njih dvojica":

Imate li posebnu želju za nastavak karijere? Gdje biste voljeli da igrate?

"Zrinjski ili Dinamo, ako bi nekad bilo prilike. Možda kasnije Njemačka neka druga ili treća liga. A ako me pitate za koga navijam, onda ću reći Barcelona. Zbog Messija, ali i Rakitića, mada ima još dobrih igrača. I Real mi je drag tim".

Za koga ćete navijati na SP-u?

"Navijat ću za Hrvatsku i Njemačku. Njemačka je favorit za SP. Ima odlične talente i igrače i mislim da može biti prva. Ostale favorite znate, uglavnom je to grupa istih reprezentacija".

Idol?

"Najviše mi je idol bio Ivan Klasnić, on mi je kao brat. Znam šta je sve prošao zbog bubrega i općenito u životu. Viđam ga često. Također se družim sa Halilovićem, Barbarezom i Spahićem u Hamburgu. Prije smo igrali svakog ponedjeljka nogomet na umjetnoj travi. Svako misli da su ufurani, ali su sasvim normalni, jako su pozitivni i dobri".

Šta u nastavku karijere?

"Imam ugovor s GOŠK-om do kraja juna, oni hoće da produžim, ali nisam još dao odgovor. Imam nekih ponuda. Može biti da odem u neki veći klub, ali stvarno ne znam još ništa. Ne žurim, neka sve ide svojim tokom".

A šta u slobodno vrijeme?

"Volim plivati, otići na more i zezati se, volim se družiti s prijateljima u Njemačkoj. Dosta sam i sa porodicom. Naravno, teško je pobjeći od nogometa, ali u njemu posebno uživam, pa ne bježim od toga".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi