Klimowicz za Bochumove bodove spasa

Bundesliga, 7. kolo

Klimowicz za Bochumove bodove spasa

Edmir Škorić

Pobjedom Bochuma kod Nurnberga otvoreno je 7. kolo njemačke Bundeslige. Rani gol Klimowicza iz 7. minute gostima je donio bodove spasa.

Na Frankenstadionu domaći navijači okupili su se kako bi proslavili novu, drugu, pobjedu svog tima. No, večeras nije bila njihova noć, kao ni njihovih ljubimaca. Nakon blijedog otvaranja utakmice stigao je hladan tuš za navijače Nurnberga. Bio je to prvi napad gostiju i odmah vodstvo. Jedan Bochumov igrač prošao je desnom stranom, prizemno centrirao, Azaouagh pokušao petom, no kako nije uspio lopta je došla do Klimowicza koji nije imao težak zadatak. Schafer je bio savladan iz prve prave prilike na utakmici.

Samo tri minute poslije domaći igrači uzvraćaju. Gundogan je šutirao sa ivice šesnaesterca, no traljavi udarac odlazi tik pored lijeve stative golmana Andreasa Luthea. Onda je uslijedilo dvadesetak minute igre u kojoj se ništa nije dešavalo, jednostavno oprez i jednih i drugih nije dozvoljavao nešto više.

Potom gosti dolaze do incijative, najprije Epalle šutira u jednoj zaista izglednoj prilici, no njegov udarac iz mrtvog ugla pogađa jednog njegov suigrača i odlazi malo poviš grede. Sljedeći napad i opet Schaferu prijetnja. Sada je Dennis Grote sa lijeve strane šutirao, ipak njegov udarac nije bio dovoljno precizan.

Choupo-Motting majstorski je zavrnuo loptu, podsjećalo je na onaj pogodak Džeke u Genku, no na kraju je Luthe spasio goste i do kraja prvog dijela ostalo je 0:1. Najslabija odbrana Bundeslige uspjela je sačuvati svoju mrežu u prvih 45 minuta, a, pokazat će se kasnije, i do kraja susreta. Ponovo su u nastavku gosti imali više od igre, samim tim i više prilika. Na samom otvaranju drugog dijela Paul Freier glavom šalje loptu iznad gola nakon jednog kornera gostiju-

Još jedan, žargonski rečeno, šut pod oblake. Azaouagh nije dobro "nišanio". Dobra prilika za Bochum i u 65. minuti, Joel Epalle u padu je uspio šutirati loptu, koja na kraju nije bila bezopasna, dapače završila je na stativi Nurnberga. Kako je samo Schafer bio na mukama u tim trenutcima susreta. Par minuta poslije probudila se i domaća momčad, igrače u "bordo" dresovima mogao je usrećiti Diekmeier, koji sa nekih 15-ak metara loptu lansira ravno u ruke Luthea.

Do kraja utakmice Nurnberg je pokušavao na sve načine doći do poravnanja, ali nije išlo pored, večeras, izvrsne odbrane Bochuma. Treba istaknuti i priliku Fritza koji je "ukrao" loptu od Mintala i zamalo pogodio. Bochum se sada popeo na 12. mjesto sa sedam osvojenih bodova, dok je Nurnberg ostao na pet i sigurno da će tabela varirati u zavisnosti od sutrašnjih rezultata.

Nurnberg - Bochum 0:1
/Klimowicz 7'/

Poredak:
1. HSV 14
2. Bayer 14
3. Bayern Munchen 11
4. Hoffenheim 11
5. FSV Mainz 11
6. Frankfurt 10
7. Schalke 10
8. Werder 9
9. Wolfsburg 9
10.B'Mgladbach 7
11. Freiburg 7
12. VFL Bochum 7 (+1)
13. Hannover 6
14. Dortmund 6
15. Nurnberg 5 (+1)
16. Stuttgart 5
17. FC Koeln 4
18. Hertha 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.