Klubovi iz TK-a napuštaju Premijer ligu?

Klubovi iz TK-a napuštaju Premijer ligu?

Adnan Beganović

Na adresu našeg portala stiglo je Otvoreno pismo  za medije i članove Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH iz FK Sloboda koje vam prenosimo u cijelosti.

Povodom posljednjih dešavanja na sjednici Izvršnog odbora NFSBiH, vezanih za smjene pojedinih komisija u okviru ovog saveza, te neregularnog pokušaja i očite namjere nekolicine članova ovog tijela da preinače odluku Komiteta za takmičenje i Apelacione komisije koja se odnosi na utakmicu 16. kola između FK Sloboda i FK Sarajevo, danas je u Tuzli održan sastanak predstavnika Upravnog odbora FK Sloboda, Nogometnog saveza TK-a, Općinskog fudbalskog saveza Tuzla, Općine Tuzla, SD Sloboda, Sportskog saveza Općine Tuzla i JU „Stadion Tušanj“.

Na sastanku je pored zaključaka usagalašen i tekst otvorenog pisma koje je upućeno na adrese svih članova Izvršnog odbora NFSBiH i medijskim kućama. U otvorenom pismu se navodi:

Svjesni ozbiljnih namjera pojedinih članova Izvršnog odbora NFSBiH, te članova Predsjedništva ovog saveza, da vođeni ličnim interesima, te interesima pojedinih klubova žele preinačiti odluke Takmičarske i Apaleacione komisije, te na taj način FK Sloboda oduzeti tri boda, reagoavala je Skupština NSTK-a.

Na sjednici održanoj 29.04.2010. godine Skupština je jednoglasno dala saglasnost Izvršnom odboru NSTK-a, da u slučaju odluke Izvršnog odbora NFSBiH na svojoj narednoj sjednici  o oduzimanju tri boda FK Sloboda, zamrzne status svih klubova iz Tuzlanskog kantona u takmičenjima pod okriljem NFSBiH i NSFBiH. Svi članovi Skupštine su bili izričiti da se u provođenju ove odluke bude dosljedno.

Skupština NSTK je donijela odluku da se zatraži hitno sazivanje Vandredne skupštine NFSBIH-a, na kojoj će se tražiti smjena Predsjedništva NFSBiH-a, koje je na posljednjim sjednicama zloupotrijebilo svoje ovlasti. 

Također u slučaju realizacije spomenutih namjera pojadinih članova Izvršnog odbora, bit će pokrenute krivične prijave protiv članova Predsjedništva NFSBiH i članova Izvršnog odbora, te generalnog sekretara NFSBiH, a dalje aktivnosti su povjerene advokatskoj kancelariji „Muhić & dr.“

Ovim putem upućujemo javnu podršku smjenjenim komisijama, a posebno Komitetu za takmičenje, koji je dosljedno radilo prema Pravilnicima NFSBiH-a, te u našem slučaju uvažilo žalbu FK Sarajevo, zbog čega je i ponovljena utakmica 16. kola.

S obzirom da se radi o presedanu, koji je nezabilježen u nogometnom svijetu, da članovi Izvršnog odbora, zanemarujući sva druga tijela koja vode takmičenje, svojim odlukama kroje tabelu jednog takmičenja, i to na osnovu zahtjeva za zaštitu zakonitosti podnesenog od strane FK Sarajevo, gospodu u ovom tijelu podsjećamo da imaju različite aršine za druge klubove pod njihovim okriljem.

Naime, na osnovu istog zahtjeva FK Sloboda je u prošloj sezoni nakon neregularnosti u procesu licenciranja tražila hitno sazivanje Izvršnog odbora, na što su se u ovom tijelu oglušili, a sada brzo reagovali. Isto tako na zahtjev da se po pitanju naše suspenzije očituje Komisija za propise, ista se nije izjasnila, da bi u slučaju zahtjeva FK Sarajevo, hitno reagovala te se izjasnila da su druge komisije pogrešno primjenili propise. Što opet govori o različitim pristupima zahtjevima klubova, te očit uticaja jakog lobiranja, ane rada prema propisima NFSBiH. 

Na kraju se ipak nadamo se da će na zakazanoj sjednici Izvršnog odbora preovladati razum, i da će se članovi Izvršnog obora znati oduprijeti pritiscima raznih lobija, a da će se nakon dvije odigrane utakmice, te provedene procedure od strane svih komisija koje su se rukovodile Pravilnicima NFSBiH-a, staviti tačka na ovaj slučaj i utakmica registrovati postignutim rezultatom iz ponovljene utakmice.

FK Sloboda je predstavnik najmnogoljudnijeg kantona, koji daje najveći broj nogometnih klubova, klub sa 90. godišnjom tradicijom, ponos i personifikacija Tuzle i ovog kraja BiH. U skladu sa tim, nećemo dozvoliti da se nekolicina pojedinaca vođena sistemom neregularnosti i ličnih interesa igraju sa klupskom sudbinom, pa makar morali posegnuti i za istupanjem iz takmičenja.

Poredstavnici: Upravnog odbora FK Sloboda, Nogometnog saveza TK-a, Općinskog fudbalskog saveza Tuzla, Općine Tuzla, SD Sloboda, Sportskog saveza Općine Tuzla i JU „Stadion Tušanj“.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.