Klubovi Primere u dugu od 3 milijarde eura

Primera pred bankrotom

Klubovi Primere u dugu od 3 milijarde eura

Adnan Beganović

Istraživanja Univerziteta iz Barcelone pokazala su da je stvarni dug u prvoj španjolskoj ligi za sezonu 2007/08 nevjerovatnih tri milijarde eura.

Istraživanja su pokazala da dobrostojeći španjolski klubovi zbog velikih transfera koji su iznosili oko milijardu i tristo miliona eura su se našli u velikim finacijskim problemima.

Tako je Real Madrid prvi na listi zaduženja sa ogromnim dugom od 527 miliona eura, dok njegov gradski rival, Atletico Madrid, drži drugo mjesto sa dugom od 430 miliona eura.

Dug Barcelone u odnosu na ova dva madridska kluba je relativno "mali" i iznosi 388 miliona eura, dok jedini klubovi koji nisu zaduženi su Villareal, Santader i Gimnastic.

Autor ovog istraživanja, Hoze Maria da Libana izjavio je za lokalne medije da su mnogi klubovi već bankrotirali i da klubovi pate od nedostatka kapitala. On je također naglasio da se u ovoj sezoni situacija promjenila na bolje jer klubovi koji su upali u društvo najboljih nisu mnogo zaduženi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.