Ko će biti prvak Italije u slučaju da se prvenstvo suspenduje?

Lazio trenutno lider

Ko će biti prvak Italije u slučaju da se prvenstvo suspenduje?

A. Čaušević

Iako se to čini nestvarnim usljed epidemije koronavirusom postoji mogućnosti da se fudbalsko prvenstvo u Italiji suspenduje. 

Italijansko prvenstvo je u svojoj historiji do sda prekinuto samo jednom. Bilo je to u sezoni 1914/1915 kada se Italija uključila u Prvi svjetski rat.

Tada se igralo igralo u dvije grupe Sjever i Jug. U finalu su trebali nastupiti Genoa i Lazio, ali kako je Genoa prva izborila plasman u finale zbog početka rata Scudetto je dodijeljen tom klubu.

Ukoliko bi se prvenstvo stopiralo u ovom trenutku titulu bi osvojio Juventus bez obzira što prvo mjesto sa 62 boda drži ekipa Lazija.

Prema pravilima Serija A u slučaju prekida prvenstva u obzir se uzima stanje na tabeli poslije posljednjeg odigranog cijelog kola. U ovom slučaju gledala bi se tabela nakon 24. kola.

Juventus bi bio prvi sa 57 bodova, Lazio, Inter i Atalanta bi se plasirali u Ligu prvaka, a Roma i Verona u Europa ligu. U Seriju B bi ispali Genoa, Brescia i SPAL.

Potražite više informacija na temu Serie A:

U sezoni 1973/74 Seriji A je također prijetio prekid takmičenja zbog pojave kolere u Napulju, međutim prvenstvo nije stopirao pa je Lazio te godine uspio stići do svog prvog Scudetta u historiji.

Inače, rimski klub je prije nekoliko godina počeo pravnu borbu za dodjelu Scudetta iz 1915. godine, međutim bez obzira na silne potpise i organizovane proteste još uvijek se ništa ne mijenja.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

srcerukelopata
Samo kolera, kuga, pandemija ili nuklearni rat mogu Juventus spriječiti da uzme Scudeto.
3 1
19501911
Dosadni ste vise stvarno!! "Igra se,neigra se,odgođeno,nije odgođeno,tko ce bit prvak,jest nije" Pa ljudi moji kad god otvorim ovo vam udarna vijest!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi