Ko će odlučivati o državnim prvacima?

UEFA nema ništa s tim

Ko će odlučivati o državnim prvacima?

Edmir Škorić

S obzirom da su mnoga prvenstva u Evropi obustavljena zbog pandemije koronavirusa, postoji mogućnost da prvaci budu proglašeni po trenutnim stanjima na tabeli.

To je nešto što bi usrećilo trenutne lidere u ligama širom Evrope, ali naravno da bi ujedno izazvalo opšti haos i ogromno nezadovoljstvo kod timova koji se bore za titulu kao što su Lazio, Real Madrid... 

Španski list AS tvrdi da će UEFA da dodijeli titule ekipama koje su bile vodeće u svojim prvenstvima do suspenzija istih, te da se to već dogodilo 1999. godine kada je usljed NATO bombardovanja okončan šampionat Srbije, a titula dodijeljena Partizanu.

UEFA će u utorak održati jedan od ključnih sastanaka glede budućnosti evropskog klupskog i reprezentativnog nogometa. Iako je UEFA-in plan da riješi pitanje Evropskog prvenstva, Lige prvaka i Evropske lige, navodno će biti razgovora i o državnim prvenstvima.

Mada, portugali list A Bola je iz pouzdanog izvora iz UEFA-e saznao da u ovoj organizaciji nemaju apsolutno nikakve veze s tim ko će biti prvak u kojoj državi i da će nogometni savezi zemalja imati posljednju riječ.

To znači da će Nogometni savez BiH morati sam da donese odluku o prvenstvu u Premijer ligi, Italijanski savez će se pobrinuti za Seriju A, Španski nogometni savez za La Ligu...

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Savezi će stoga morati da donesu ključne odluke, da pokušaju da nadoknade kola koja se ne igraju zbog pandemije ili da jednostavno automatski proglase prvake kao što to rade mnogi košarkaški savezi u Evropi. Opet, valjda je svima jasno koliko to može da bude pogubno...

Neki savezi, poput italijanskog, razmatraju mogućnost igranja play-offa i play-outa, što je opet donekle i pošteno, bez obzira što bi možda i taj sistem odlučivanja prvaka nekome bio na štetu.

Top Komentari

Ende
Kod nas je situacija najcistija od svih liga europe... odigrana 22 kola.. svako sa svakim igrao... ne moze postenije
14 7
Samoiskreno
Sarajevo prvak, niko ne ispada, ulaze 2, liga broji 14 klubova, iduce sezone 4 ispadaju. Kup odigrati do kraja u Maju.
10 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi