Ko je Željko Širić?

Čovjek koji je dilao karte za utakmicu BiH - Argentina

Ko je Željko Širić?

Ako ste eventualno tražili kartu za utakmicu Argentine i BiH i niste je pronašli, očito niste bili na pravom mjestu. Bolje rečeno, kod pravog čovjeka koji se ovom prilikom zove Željko Širić, bivši čelnik sudijske  organizacije i dopredsjednik HNS-a, a prije svega osoba od povjerenja Zdravka Mamića.

Ne tako davno 25.marta ove godine Širić je zbog primanja mita za "pošteno suđenje" nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora. Radilo se o jednoj od jačih afera u Hrvatskoj. Taj isti Širić je viđen, odnosno uslikan ispred stadiona Maracana u Brazilu prije utakmice kako prodaje karte za istu po cijeni od 175 dolara. Slike pokazuju kako je Širić uz sebe imao najmanje deset ulaznica. Postavlja se pitanje odakle i kako?

S obzirom da se radi o osobi koja je već ranije dolazila u sukob sa zakonom čisto sumnjamo da je Širić kupio karte po cijeni i onda ih prodavao bez ikakve zarade. Za one koji ne znaju, Željko Širić je rođen u BiH, tačnije Derventi.

U Hrvatskoj je Širić zbog autoritativnog stila suđenja i garda ubrzo dobio nadimak Širkan, vodio je najviše derbija Dinama i Hajduka od svih sudija prije i poslije njega, na koje se poražena strana uvijek žalila. Širkanu se tepalo i da je ‘hrvatski Collina’ jer, govorili su treneri i klupski dužnosnici, “kada ukrade, napravi to tako da se ne vidi”.

U samom Osijeku, Širić je već dugo vremena na glasu kao  jedan od najmoćnijih ljudi koji vam može srediti sve i svašta, od utakmice do diplome i posla. Još 1992. godine je Širić bio pod istragom zbog sumnje da je u jednom kafiću premlatio Osječanina Josipa Leutara koji je desetak dana poslije preminuo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.