Komitet traži rigorozne sankcije

Nakon sve učestalijih huliganskih ispada

Komitet traži rigorozne sankcije

Adnan Beganović

Komitet za normalizaciju Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na današnjem sastanku je razmatrao aktuelnu situaciju u Premijer ligi i završnici Kupa BiH, te je usvojio šest zaključaka.

1. Komitet energično osuđuje sve oblike huliganskog i nacionalističkog ponašanja navijača na stadionima, a posebno nerede koji su izazvali prekide utakmica u Travniku, Banja Luci i Mostaru.

2. Komitet zahtjeva od nadležnih organa Fudbalskog saveza BiH, koji su ovlašteni za vođenje takmičenja, preduzimanje hitnih mjera i aktivnosti u cilju prevazilaženja trenutnog alarmantnog stanja. Posebno se insistira na značajnijoj ulozi Komiteta za bezbjednost i aktivnije involviranje u organizaciji utakmica visokog rizika.

3. Komitet6 zahtjeva od Disciplinske komisije rigorozno sankcionisanje vinovnike nereda, kao i osoba koje su propustima omogućili izgrednicima da izazovu prekide navedenih utakmica.

4. Komitet će u skladu sa svojim nadležnostima pratiti dalju situaciju i preduzimati odgovarajuće korake u pravcu eliminisanja negativnih pojava i trendova.

5. Međutim, Komitet cijeni da posljednja dešavanja ukazuju da se ne radi samo o problemima fudbalskog sporta. Očigledno je da se radi o problemima koji imaju širu društvenu dimenziju i pozadinu, tako da je neophodna zajednička akcija svih relevantnih subjekata u borbi protiv ponašanja i pojava koje nemaju nikakve veze sa sportom.

6. Slijedom navedenog, Komitet preporučuje nadležnim državnim organima vođenje hitnih prekršajnih i krivičnih postupaka protiv izgrednika na fudbalskim stadionima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti