Konjić: Messi je mašinerija, Milan nema šansi

Bivši bh. reprezentativac za SportSport.ba

Konjić: Messi je mašinerija, Milan nema šansi

Edmir Škorić

Muhamed Konjić, bivši kapiten bh. reprezentacije, u razgovoru za SportSport.ba najavio je večerašnje utakmice četvrtfinala Lige prvaka, a osvrnuo se i na špekulacije otočkih medija vezane za Edina Džeku.

Najzanimljivija utakmica četvrtfinala Lige prvaka igra se večeras na San Siru. Sedmostrku evropski prvak, AC Milan, ugostit će Barcelonu, aktuelnog prvaka Evrope. Vaš komentar?

"Napokon jedan pravi duel velikana i po imenima i po snazi, ali i po trenutnom kvalitetu. Nažalost, ili na sreću, Barca je za jednu veliku stepenicu jača od svih, pa tako i od Milana. Bit će neizvjesnosti, ali što se prolaza tiče, teško da neko može dobiti Barcu u dvije utakmice".

Fokus će danas biti na genijalnom Argentincu Lionelu Messiju s jedne, te robusnom Šveđaninu Zlatanu Ibrahimoviću s druge strane?

"Ljudi dosta o tome govore, o duelu Zlatana i Messija, zato što obojica igraju u izvanrednoj formi. Osim  toga, obojica vode svoje klubove do rekorda i trofeja, ali to je velika razlika. Messi je nevjerovatna mašinerija. Možda on njih predstavlja kao lice, ali momčad pobjeđuje. Ovamo, kod Milana, je obrnuto. Zlatan je ključna tačka. Puno teže je, ipak, zaustaviti momčad nego pojedinca".

U sjeni okršaja na San Siru, na Veledromeu će u drugom večerašnjem četvrtfinalu snage odmjeriti Marseille i Bayern. Nijemci su favoriti, čini nam se...?

"Ista situacija kao i kod utakmice Milan - Barcelona. Doduše, nije tako očigledno. Bayern je favorit u dvije utakmice i trebalo bi se nešto dramatično desiti da ispadne, ali u ovakvim utakmicama se ništa ne zna i Bayern u gostima ove godine u Ligi prvaka ne igra sjajno. Sigurno bi moglo biti neizvjesnosti, ali ne vjerujem da iste ima kada je u pitanju prolaz. Bayern je apsolutni favorit".

U sinoć prve dvije četvrtfinalne utakmice, Chelsea je pogotkom Salomona Kaloua slavio u Lisabonu, Real Madrid, očekivano, deklasirao APOEL (3:0) na Cipru. Očekivano?

"Niko nije očekivao pobjedu Chelseaja. Očekivao se neki dobar rezultat ili neriješeno sa po jednim golom. Mene je, iskreno, iznenadila igra Benfice. Oduševila je ove godine atraktivnom igrom sa pet ili šest talentiranih igrača koji igraju na južnoamerički način i koji su nadigrali United, ali sinoć su igrali tipičnu englesku igru od prije 20 godina sa dosta nabijanja..."

Da li je vrijeme da naš najboji igrač, Edin Džeko, napusti Manchester City?

"Teško je stvarno reći. Jedno je igrati, nešto sasvim drugo je privremeno igrati. Poznavajući Džeku i svu situaciju, ako ima priliku da bira, ja bih na njegovom mjestu ostao i probao ispuniti svoj cilj. Okolnosti su drugačije, borba za tron, četiri velika igrača na istoj poziciji... Džeko je maksimalno iskoristio priliku, a igrača takvog kvaliteta ovakve stvari mogu frustrirati. Džeko će, siguran sam, dobiti priliku i napraviti nešto. Napredovao je kao igrač i kao čovjek u Cityju. U ovom klubu nije godinu i pol standardan, ali sada ga žele puno veći klubovi nego prije, što je dobro za njega", ističe Konjić i dodaje:

Imali ste priliku igrati na Otoku. Kakvo mišljenje imate prema tamošnjim medijima, koji su daleko poznati u svijetu, najviše zbog svog senzacionalizma?

"Otočki mediji su sasvim korektni prema igračima. Imaju apsolutnu pažnju i normalno je da dolazi do špekulacija. Novinari se, pogotovo, žele ogrebati od nekog igrača. Forsiraju određene igrače jer su zanimljivi. Imamo danas Balotellija, nekad Cantonu... Eto, to mediji žele. Tolik oje medija, da na kraju krajeva u svakom trenutku morate biti spremni na to. Neki igrači, pak, nisu spremni na takve pritiske".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.