"Krenuo sam trčati prema korner zastavici, ali sam se onda sjetio da nema navijača"

Vratio se nogomet na Farskim Ostrvima

"Krenuo sam trčati prema korner zastavici, ali sam se onda sjetio da nema navijača"

E. Škorić

Nedavno se nogomet vratio na Farskim Ostrvima, bez obzira što je na stadionu moglo biti do 50 osoba, uključujući 22 igrača na terenu.

Klaskvik i B36 Toršavn su prošlog oktobra igrali utakmicu za titulu i tada je na stadionu bilo rekordnih 6.000 ljudi, što je 11,5 posto ukupnog stanovništva Farskih Ostrva, a u subotu su ponovo igrali na istom stadionu bez gledatelja.

No, značilo je to da se nogomet u Evropi vraća. Vlada ovog ostrva može biti zadovoljna jer se oduprijela navali pandemije koronavirusa. Ukupno 187 stanovnika testiralo se pozitivno na virus, najnoviji 22. aprila, ali svi su se sada oporavili i nije bilo smrtnih slučajeva.

„Kao nacija postigli smo ono što je malo drugih zemalja uspjelo da uradi", kaže premijer Bardur Steig Nielsen u izjavi. „Kao društvo treba da budemo zahvalni i ponosni na ono što smo postigli. Uskoro ćemo se moći vratiti u normalan svakodnevni život onoliko koliko možemo pod ovim nenormalnim okolnostima".

Mjere za kontrolu širenja virusa, službeno opisane ne kao zaustavljanje, već „usporavanje“, pokrenute su 12. marta, a planovi za njihovo ublažavanje, uključujući povratak sporta za vikend „pod kontroliranim uvjetima“, najavljeni su 9. aprila.

Torshavn je u Klaksviku slavio s 2:0 u subotu, nije bilo nikoga da proslavi uspjeh, ali igrači su zaboravili na vanredno stanje i pravila, pa su u jednom trenutku zagrljeni slavili pogodak.

„Bilo je čudno. Nisam znao gdje da trčim. Prvo sam krenuo prema korner zastavici, ali odjednom sam se sjetio da nema navijača, pa sam samo zaurlao što sam glasnije mogao “, rekao je strijelac jednog gola Sebastien Pingel, čiji je otac Frank Pingel igrao za Newcastle u sezoni 1988-89.

Tišina bez publike pomalo je bila zbunjujuća, opisuju akteri utakmice. Čuo se svaki kontakt i svaka riječ između igrača i klupe.

Navijači su poštovali sve mjere, pa niko nije došao u blizinu stadiona, a umjesto toga utakmica se pratila putem radija, na TV-u i internetu. Zanimljivo da su utakmice Farskih ostrva emitirane u zemljama poput Norveške, Švedske i Danske, što će svakako doprinijeti popularnosti ove slabašne evropske lige.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti