Krste Velkoski: Da sam rođen u Sarajevu vjerovatno bih bio kao Steven Gerrard

Kapiten Sarajeva otvoreno o svemu za SportSport.ba

Krste Velkoski: Da sam rođen u Sarajevu vjerovatno bih bio kao Steven Gerrard · Intervju

Krste Velkoski pravi je senator u svlačionici Sarajeva. U vremenu kada klubovi, pogotovo iz naše zemlje, teško mogu na duže staze zadržati igrače, ovaj makedonski internacionalac je unatoč bogatoj ponudi iz Južne Koreje nedavno potpisao novi ugovor i tako se našao na putu da u dogledno vrijeme stekne status legende tima sa Koševa.

Za Sarajevo je Velkoski dosad odigrao preko 130 zvaničnih utakmica, od saigrača na ljestvici je ispred njega samo Amer Dupovac koji je ujedno tu i ponikao, a pritom je ostvario učinak od 52 postignuta pogotka i 34 asistencije. Onim mlađima danas može poslužiti ne samo kao uzor po nogometnom umijeću, nego i po ponašanju i stvarima koje nisu vezane strogo za zeleni pravougaonik.

Prija Velkoskom i kapitenska traka. Stečenu odgovornost je prihvatio na pravi način i riješio da pristupi na jedini ispravni - da ličnim primjerom povuče momčad za sobom. Rezutat svega toga je prvo mjesto na tabeli s pet bodova više u odnosu na Zrinjski, kao i atmosfera u svlačionici u kojoj, kako je rekao u razgovoru za SportSport.ba, nema ljubomore i zavisti među igračima...

Za početak, Krste, kako su protekle pripreme u Hercegovini i kakva je atmosfera među igračima?

"Vrijeme nas nije baš poslužilo, često je padala kiša, pa smo zbog natopljenog terena bili primorani da više nekako radimo na fizičkoj spremi. U Sarajevu su nas, srećom, dočekali bolji uslovi i koristimo to kako bismo što kvalitetnije trenirali pred sami put u Antaliju. Atmosfera je na jednom odličnom nivou, svi se privatno družimo mimo treninga, što je, po meni, ključ za uspjeh", kazao je Krste Velkoski na samom početku razgovora za SportSport.ba.

Šta mogu navijači očekivati od Sarajeva u nastavku sezone?

"Nadamo se da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali. Iza nas je dobra polusezona, malo je ko to očekivao nakon onog poraza od Atalante, ali izdigli smo se i napravili sjajan rezultat. Vjerujem da ni na proljeće neće izostati podrška navijača, da će stati uz nas i da ćemo se na kraju zajedno radovati. Naravno, neće biti lako, jer tu je i igri i Zrinjski o čijim kvalitetama ne treba pričati. Razlika nije aman-zaman, u dvije utakmice možeš izgubiti sve, no mi ćemo se pripremiti dobro i gledat ćemo isključivo sebe. Na kraju kad završi prvenstvo, vidjet ćemo šta smo napravili."

Nedavno ste produžili ugovor sa Sarajevom, iako je 'na stolu' bila primamljiva ponuda.

"Baš tako, u pitanju je bio klub iz Južne Koreje. Finansijski je ogromna razlika, ali da sam otišao ne bih bio maksimalno uvjeren da je to dobar potez. To bi za mene bilo kao nedovršen posao. Zato sam razgovarao dosta i sa ljudima iz kluba, na kraju smo našli zajednički jezik i ne kajem se nimalo što sam ostao. I mojoj porodici je također ovdje lijepo. No, nogomet je nepredvidiv, nikada ne znate šta se može dogoditi u budućnosti. Sada sam u Sarajevu, a za godinu, dvije, tri, ko zna gdje..."

Narednog mjeseca punite 32 godine. Razmišljate li o budućnosti, šta kada dođe kraj karijere?

"Uh... Nije baš jednostavno o tome govoriti. Kraj karijere se može i sutra desiti, ako ne daj Bože dođe neka povreda, ali za sada još ne razmišljam previše o onom životu poslije karijere. Maksimalno uživam u sadašnjem trenutku. No, jednog dana kada dođe kraj, volio bih naravno da se bavim s nečim što bude vezano za nogomet. Mi igrači smo uglavnom nekako i ograničeni po tom pitanju, ne u smislu da ne znamo ništa drugo raditi, ali većinom svi sutra postanemo treneri, menadžeri..."

Šta Vas toliko drži u Sarajevu? Čime su Vas osvojili grad, klub...?

"Iskreno, ni ja sam ne znam. O Sarajevu ranije nisam mnogo znao, pratio sam povremeno klub zbog Adisa Jahovića, a kada sam tek došao nisam vjerovao da ću vremenom tako zavoljeti ovaj grad i klub. Ovdje sam doživio ono što, recimo, nikada ranije u karijeri nisam. Navijači su me zaustavljali na ulici, tražili fotografiju, autogram... Takvog fanatizma u klubovima za koje sam ranije igrao i nije baš bilo, a sve to, naravno, godi igraču. Definitivno se u Sarajevu osjećam kao kod kuće i planiram ovdje ostati i nakon karijere, ukoliko sve bude kako treba."

Prati li se Sarajevo u Makedoniji?

"Prati, prati. Zovu me često novinari, kada god postignem gol tamošnji novinari objave i slično... Podijelio sam i mnogo dresova Sarajeva prijateljima iz Makedonije."

Koga biste po kvaliteti izdvojili od igrača iz bh. lige, izuzev onih s kojim dijelite svlačionicu...

"Ima ih dosta dobrih. Nemanja Bilbija, Miloš Filipović, Ognjen Todorović..., za mene su to majstori, ali jedan me je posebno oduševio. Velibor Đurić iz Radnika. Stariji je, ima 36 godina, a igra kao u najboljim danima. Ima takvu preglednost igre da je to nevjerovatno. Baš me zadivio, vidi se da razumije nogomet. Ima ih još dosta, ali nemojte da nabrajam, da se ne bi naljutio neko."

Kojeg defanzivca nikako ne volite vidjeti ispred sebe?

"Hmm. Jakovljević iz Zrinjskog je odličan stoper, on me namuči. Udara li? Ma, udara, nervozan je često (smijeh). I Graovac je bio isto dobar."

Igrali ste u Južnoj Koreji, zatim na Tajlandu. Možete li opisati život na takvim mjestima?

"U Južnoj Koreji sam doslovno uživao, život je fenomenalan u toj zemlji. U svakom momentu imaš što god poželiš, i hrana je također fenomenalna, dok je Tajland potpuno drugačija priča. Nimalo mi se nije svidio. Možda je i do toga što sam bio u gradu koji nije bio baš čist, ima samo jedan tržni centar, par restorana i to je to. Još uz to ne smiješ puno ni izlaziti vani, pakao je, prevruće..."

Koja vam je posebna utakmica? Bilo ih je mnogo, ali...

"Derbi na Grbavici u kojem sam postigao gol ostaje u sjećanju zauvijek, kao i utakmica u Grčkoj protiv Atromitosa u kojoj smo slavili sa 3:1... Ma, ima još dosta utakmica, teško je izdvojiti, ali, eto, otprilike te dvije su mi nekako posebne."

Imate li uzora?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Steven Gerrad i 'debeli' Ronaldo. Kod 'Stividžija' me fascinarala ta lojalnost prema klubu, kako ga igrači doživljavaju... Žao mi je što nisam rođen u Sarajevu, onda bih i ja vjerovatno želio cijeli život provesti u ovom klubu (smijeh). Onda do kraja karijere? Ako Bog da."

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

yebem_velez_pisam_horde
Da si rodjen u Sarajevu bio bi pickica kao i ostale Sarajlije
0 26
burazengija
Covjek igracina za nasu kukuruz ligu,vi levati sto lajete i pricate da nema gdje igrati i da je los napusite se k***!
25 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi