Blaža verzija Superlige: Nevjerovatno šta su Italijani uradili od kup takmičenja

Apsolutno iznenađenje

Blaža verzija Superlige: Nevjerovatno šta su Italijani uradili od kup takmičenja

A. Čaušević

Najveća draž nacionalnih kupova je da niželigaši odmjere snage s najboljim klubovima iz svoje države te tako dobiju jedinstvenu priliku da se takmiče s velikanima i eventulano prirede iznenađenje ili kreiraju senzaciju.

Međutim, Italijani su donijeli pomalo šokantno odluku te su danas na neki način ubili svu draž svog Kup takmičenja. Mnogi će reći da se radi o blažoj verziji Superlige.

Kako bi odmah od starta omogućili odigravanje utakmica koje privlače veću pažnju odlučili su da se od sljedeće sezone u Kupu takmiče samo klubovi iz Serije A i Serije B. Ukupno njih 40.

Čelni ljudi Lege calcio smatraju da će tako dodatno povećali vrijednost ovog takmičenje te tako omogućiti još veću zaradu, ali čini se da o potrebama i željama navijača manjih klubova uopšte nisu razmišljali.

Početak je planiran za 15. august, a interesantno već u prvom kolu će igrati 12 klubova iz Serije A što ranije nije bio slučaj.

Sasvim očekivano odmah su uslijedili protesti iz Lege pro jer smatraju daje ovaj sistem zapravo izraz elitnong koncepta te će učiniti sve da zaštite fudbalsku kulturu.

Do sada su se klubovi iz Serije A priključivali u 3. ili 4. kolu, dok bi najboljih rangiranih osam iz prošle sezone igrali tek od osmine finala.

Inače, ovosezonsko finale Kupa Italije je na programu 19. maja na stadionu Mappei između Atalante i Juventusa uz prisustvo publike nakon što je odlučeno da bude prisutno 4.700 gledatelja.

Juventus je sa 13 trofeja apsolutni rekorder ovog takmičenja, dok će za Atalantu ovo biti peto finale. Do sada imaju jednu pobjedu i to iz davne 1963. godine.

Top Komentari

Babuka1
A prije 2 sedmice se mogli odmah sastanak organizovati, da se razmatraju kazne za ove navodne ubice fudbala... naravno, jer njih nema tu u talu, keš bi isao direktno klubovima.. ceferin ima platu preko 2 milke, a kao ovi su ubice fudbala...
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti