Kusturica: Krajnje je vrijeme za renoviranje Koševa

Jedan ozbijan projekat se već razmatra

Kusturica: Krajnje je vrijeme za renoviranje Koševa

Nakon što se pojavila vijest da bi FK Sarajevo uskoro trebao krenuti u renoviranje stadiona "Asim Ferhatović Hase", kontaktirali smo predsjednika Bordo kluba Edisa Kusturicu, koji je za naš portal bio spreman dati opširnu i konkretnu izjavu po tom pitanju.

Za početak smo upitali predsjednika FK Sarajevo da li u takvim pričama ima istine, i šta se konkretno dešava po pitanju renoviranja stadiona "Asim Ferhatović Hase".

"Svakako da istine ima, a o ovoj temi pričamo već duže vrijeme, kako ja tako i ostali ljudi iz kluba. Nastojimo naći rješenje za stadion Koševo kroz neki vid investiranja. Uspostavili smo neke značajne kontakte i postoji nekoliko zaista ozbiljno zainteresovanih investitora. O tome još ne mogu detaljno govoriti, ali ćemo sa opširnijim informacijama u javnost izaći onda kada za to dođe vrijeme", rekao je za početak razgovora za SportSport.ba Edis Kusturica, i dodao:

"Osnova za ovu priču je usvojeni regulacioni plan koji pruža mogućnost investitorima da ozbiljno zakorače u ovaj projekat. Ponavljam, zainteresovanih strana ima, kako domaćih tako i inostranih investitora. Mi smo do sada imali praksu prednost davati inostranim, ali nije isključeno ni da se u cijelu priču umiješaju i domaći ljudi. Očekujemo da bi ovo mogao biti dobar posao, a sada smo u fazi razmatranja jednog ozbiljnog projekta. Renoviranje Koševa je prioritet".

"Krajnje je vrijeme da se stvari pomjere sa mrtve tačke, jer su prohtjevi iz UEFA-e iz godine u godinu sve veći i zahtjevniji. Oni su dali rok od dvije godine da se nešto promijeni, jer se u protivnom ovdje više neće moći igrati evropske utakmice. Vjerujem da će i u godinama koje dolaze oni biti još teže prihvatljivi za nas, jer ovakav stadion ne ispunjava potrebne uvjete. Mi se trudimo popraviti infrastrukturu i postati ozbiljan klub, a to je nemoguće bez dobrog stadiona. Radimo na kampu u Butmiru i on bi trebao biti gotov za dvije do dvije i po godine. U septembru je planirano osposobljavanje tri pomoćna terena, a sljedeći korak je glavni stadion na kojem se mora poraditi"

Potom se predsjednik Sarajeva dotakao i globalne situacije sa infrastrukturom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koja je po njegovim riječima sramotna.

"Sramota je da metropola poput Sarajeva nema stadion kakav dolikuje. Uvijek se sjetim dolaska na stadion Borussije na ljeto, kada smo ustvari shvatili gdje smo oni, a gdje smo mi. Zamislite da smo uspjeli izbaciti Borussiju i plasirati se u grupnu fazu. Uopšte nisam siguran da bismo mogli igrati na Koševu, a to bi bila sramota za naš grad ali i ogroman finansijski gubitak za klub. Stvari se na tom planu definitivno moraju mijenjati i na dobrom smo putu da napravimo neke velike stvari".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Edis Kusturica je istakao i još jednu važnu, možda i najvažniju stvar kada je cijela priča u pitanju.

"Mi ovaj projekat nećemo moći uraditi sami bez pomoći države. Naša dobra volja i ambicije padaju u vodu ako naiđemo na nerazumijevanje od strane vladajućih struktura. Svugdje u Evropi se velika pažnja pridaje sportskoj infrastrukturi, pa očekujem da tako bude i sada. Optimista sam, jer mislim da će nova Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa Elmedinom Konakovićem imati sluha za ovo što se događa, jer to je čovjek iz sporta. Isto tako vjerujem da će našu priču podržati i načelnik Općine Centar, gospodin Dževad Bećirević. Vjerujemo u pozitivan ishod naše ideje", rekao je za kraj razgovora za SportSport.ba Edis Kusturica, predsjednik FK Sarajevo.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.