Lavovi, Orlovi, pa i Vjeverice...: Nadimci reprezentacija učesnica Afričkog kupa nacija

Turnir se održava u Egiptu

Lavovi, Orlovi, pa i Vjeverice...: Nadimci reprezentacija učesnica Afričkog kupa nacija

A. Čaušević

Početak 32. izdanja Afričkog kupa nacija je veoma blizu koji će biti održan od 21. juna do 19. jula u Egiptu. 

Prvi susret je na rasporedu sutra kada će domaćin turnira odigrati meč protiv Zimbavea. Za trofej će se takmičiti 24 selekcije od kojih svega njih osam nemaju nadimak neke životanje.

Faraoni su Egipćani, što je nekako i logično obzirom na historiju te zemlje, Hrabri ratnici su fudbaleri Nambije, dok za Ganu igraju "Crne zvijezde".

Nadimci su obično imaju veze sa prirodnom, ali i predstavljaju simbole neke teritorije, tako se npr. za Alžir koristi nadimak Pustinjske lisice, riječ je o životinji čiji lov je zakonom zabranjen u ovoj zemlji sa sjevernog dijela Afrike.

Tako su Slonovi simbol Obale slonovače i Gvineje, nadimak Leopardi se odnosi na Demokratsku republiku Kongo, dok Gvineju Bisau karakteriše "Afrički pas".

Nigerija i Mali imaju identičan nadimak - Orlovi, Senegalci su Lavovi, dok debitant Madagaskar nosi nadimak Zebu po životinji koja živi na tom ostrvu.

Svakako najinteresantniji nadimak ima reprezentacija Benina. Riječ je o Vjevericama. Tim nadimkom se vjerovatno htjelo reći kako se radi o maloj zemlji koja se namjerava popeti na vrh.

Benin taj nadimak nosi od 1960. godine, a u oktobru 2018. godine Fudbalski savez te zemlje je poručio kako namjerava koristiti novo ime koje ipak još uvijek nije osmišljeno.

Na terenu će takmičiti "lavovi", "slonovi", "orlovi", čak i "vjereverice", a ko će pobijediti s loptom u nogama saznat ćemo nakon četiri sedmice velike "borbe".

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi