Le Roy preporodio Oman
Šta može Oman danas ?

Naš protivnik osvajač '' Golf Cupa''

Le Roy preporodio Oman

M. Maksimović

Fudbalska reprezentacija BiH, u kratkom periodu ponovo za protivnika ponovo ima jednu selekciju koja stiže iz Azije, tačnije sa istoka Arabijskog poluostrva. 

Ovaj put se radi se o reprezentacija Omana koja se trenutačno nalazi na 80. mjestu FIFA-ine rang liste sa 440 osvojenih bodova.

Za razliku od naše reprezentacije, Oman je svoj nastup u kvalifikacijama završio već u trećoj fazi. Već na na startu druge faze takmičenja, Oman je poražen kao domaćin od Bahraina nakon čega su šanse za plasman u treći krug kvalifikacija bile umanjene. Na domaćem terenu Oman je tek osvojio jedan bod protiv Japana, dok je u gostima protiv Bahraina osvojen bod. Na kraju je Oman završio na trećem mjestu sa osam osvojenih bodova.

Selektor reprezentacije je Claude Le Roy, Francuz koji je u svojoj karijeri  vodio Senegal, Kamerun, DR Congo, pa Ganu prije nešto je preuzeo Oman. Sa Omanom je osvojio Gulf Cup, ove godine koji se igrao u u glavnom gradu ove zemlje, Muskatu. Do svog prvog naslova u istoriji, Oman je stigao pobjedivši u finalu Saudijsku Arabiju nakon boljeg izvođenja penala.

Nakon završetka kvalifikacija odnosno nastupa na Golf Cupu, Oman je odigrao četiri utakmice, protivnici su bili Indonezija, Kuvajt, Senegal i na kraju Egipat. Nakon remija sa Indonesijom, ostvarene su dvije pobjede, protiv Kuvajta u gostima 1:0, protiv Senegala 2:0 i na kraju tu je domaći poraz od Egipta u utakmici koja je odigrana 30.maja.

Od igrača ove selekcije svakako treba izdvojiti napadača Imada Al-Hosnija koji nosi dres Al-Rayyana iz Katara, a tu je i golman Ali Al-Habsi jedini '' pravi'' internacionalac koji ima iskustva sa Engleskom (Bolton) ali i Norveškom (Lyn Oslo). Ali Al-Habsi je četiri puta, od čega tri zaredom, bio najbolji golman Golf Cupa, dok je Hassan Rabia bio najbolji strijelac ovogodišnjeg Golf Cupa.

Svoje utakmice Oman igra na stadionu Sultan Qaboos Sports Complex, dok će danas našu selekciju ugostiti na stadionu Pierre  de Coubertian,  ponajviše zbog činjenice da je selektor Francuz, ali i zbog visokih temperatura koje vladaju u Omanu u ovom periodu. Iako ova reprezentacija do sada ništa nije napravila značajno na svjetskog karti, uvijek je ponajviše zbog novca bila primamljiva trenerima. Tako su Oman vodili  Jozef Vengloš, Bernd Stange, Milan Máčala, Gabriel Calderón, a od trenera sa prostora bivše države tu se najduže zadržao Srećko Juričić koji je Oman vodio dvije godine. 

Iako je reprezentacija Omana pod palicom Claudea Le Roya napredovala, u današnjem susretu je naša selekcija apsolutni favorit i sa pravim pristupom, pobjeda protiv Omana ne bi treba izostati. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.