Legenda ne može biti svako

Šta odvaja besmrtnike od

Legenda ne može biti svako

Današnji fudbal sve se više oslanja na rusko-arapski novac, a uslijed toga fudbaleri mijenjaju klubove kao čarape.

Doslovno se na prste mogu prebrojati igrači koji su cijelu svoju karijeru proveli u jednom dresu, ali upravo su takvi predodređeni da postanu - legende!

Paolo Maldini (Milan)


Kada vam neko kaže Paolo Maldini vjerovatno prva vam je asocijacija na to ime AC Milan. Maldini se nedavno povukao iz aktivnog bavljenja fudbalom u 40. godini, nakon što je odigrao gotovo 700 utakmica u dresu jedine ekipe za koju je ikada nastupao - Milana. Fascinantan je podatak da je Maldini debitovao u dresu Milana daleke 1985. godine.



Francesco Totti (Roma)

Nešto južnije od Milana, u prijestolnici Italije, i dan danas igra istinska legenda bordo polovine Vječnog grada. Nećemo pretjerati ako kažemo da Francesco Totti uživa status polubožanstva u Romi. Uostalom, to je igrač sa najviše nastupa i postignutih golova u istoriji rimskog kluba.

Nije nikakva novost da navijači u Italiji, pogotovo oni prema jugu te zemlje, nerijetko javno kritikuju igrače zbog loših nastupa ili nezalaganja, a tu i tamo se desi i pokoji fizički obračun. Samo je jedan igrač toga pošteđen. Naravno, Totti. Uostalom, Totti je u mladosti bio vođa jedne od navijačkih grupa Rome i bez ikakve konkurencije, daleko je najpopularniji igrač ove ekipe u njenoj istoriji. Totti je do danas skupio 489 utakmica u dresu Rome u svim takmičenjima i na putu je da taj broj zaokruži na 500. U dresu rimske Vučice je debitovao 28. marta 1993.

"Uh, to je zaista nevjerovatno koliko ga tamo vole. Znao sam i ja ko je Totti prije nego što sam došao u Romu, ali tek kada ste tamo, najbolje se vidi šta zapravo Romi predstavlja Francesco Totti. Malo je reći legenda", kazao je za SportSport.ba Tottijev saigrač iz Rome Miralem Pjanić.



Alessandro Del Piero (Juventus)


Bilo bi nemoguće pisati ovu priču, a ne dotaći se još jedne legende koja igra u Italiji. Idemo ponovo na sjever Apenina, tačnije do Torina. Tamo od 1993. godine igra jedan od posljednjih romantičara italijanskog fudbala. Ono što je Maldini bio u Milanu, što je Totti predstavlja Romi, to je Alessandro Del Piero u Juventusu.

Iako nije ponikao u Juventusu, danas je kapiten kluba i igrač kojem se navijači klanjaju - istinska ikona najtrofejnijeg italijanskog kluba. Karijeru je počeo u Padovi, odakle je još 1993. godine prešao u Juve i tu će ostati do kraja karijere. Nakon što je torinska ekipa zbog afere namiještanja utakmica izbačena u Seriju B, za Del Piera su opasno bili zagrizli Real i Barcelona, ali dobili su prilično jednostavan odgovor: Nema šanse.

Status legende kluba nakon što je odlučio ostati u Juventusu i u najtežim danima prerastao je u polubožanstvo, a grupa navijača Juvea pokrenula je akciju da se stadion Juventusa nazove po svom kapitenu. Del Piero je do sada odigrao 503 utakmice u crno-bijelom dresu, a sa 205 postignutih golova najbolji je strijelac u istoriji ovog kluba.



Steven Gerrard (Liverpool)


U ovu priču mora stati i kapiten Liverpoola, ikona Anfileld Roada, Steven Gerarrd. Za Redse je debitovao 1998. godine, a danas ga je gotovo pa nemoguće zamisliti u nekom drugom dresu. Gerrard je u nekoliko navrata odbijao ponude drugih klubova, prije svih Real Madrida.

Slikovit je podatak da se kapiten Liverpoola na Anfield Roadu nalazi od svoje devete godine, kada je postao član juniorskog pogona Liverpoola u čijem je dresu skupio 396 utakmica u kojima je postigao 86 golova.


Ryan Giggs (Manchester United)


U najvećem rivalu Liverpoola, Manchester Unitedu, također imaju čak nekoliko igrača s kojima se mogu pohvaliti. Prije svih, to se odnosi na Ryana Giggsa i Paula Scholesa. Giggs je kao junior bio blizu odlaska u Manchester City, ali su treneri tog kluba napravili kardinalnu grešku i procijenili da od ovog Velšanina neće nikad postati dobar igrač.

Giggs, međutim, nije mogao promaći sjajnom oku Alexa Fergusuna, koji je odmah doveo Giggsa, koji je kasnije postao jedan od najboljih igrača ovog kluba u njegovoj prebogatoj istoriji. U dresu Manchester Uniteda odigrao je 629 utakmica i postigao 111 golova. Nikada u karijeri na Old Traffordu nije dobio crveni karton, a uz sve to je najtrofejniji fudbaler koji je ikada igrao u Premier ligi Engleske.

Sa Manchester Unitedom je osvojio 12 naslov prvaka Engleske, četiri FA kupa, tri Carling kupa, dvije Lige prvaka, a dva puta je poražen u finalima Luge prvaka, tri puta u finalima FA kupa, te dva puta u finalima Carling kupa.



Carles Puyol (Barcelona)


Za razliku od većine velikih klubova, Barcelona danas uglavnom ima igrače u prvom timu koji su od početka karijere na Nou Campu. Leo Messi, Xavi, Andres Iniesta, Victor Valdes, Gerard Pique, Sergio Busquets, Pedro... svi su oni u prvi tim stigli iz La Mansie, ali ćemo u ovoj priči izdvojiti onog sa najdužim stažem, kapitena Barcelona Carlesa Puyola.

Puyol je kapiten Barcelone već dugih osam godina, nakon što je kapitensku traku naslijedio u avgustu 2004. godine od sadašnjeg trenera Rome Luisa Enriquea. Do sada je za slavni katalonski klub odigrao više od 500 utakmica u svim takmičenjima, a sa Barcom je osvojio pet naslova prvaka Španije, te je tri puta bio i prvak Evrope.

"Nemam tehniku kao Romario, nemam brzinu kao Marc Overmars, nemam snagu kao Patrick Kluivert, ali radim više od ostalih. Ja sam kao student koji nije previše pametan, ali svoje ispite dobro pripremim i na kraju ih položim", kaže Puyol, koji je definitivno osebujna pojava u svijetu fudbala. Njegov muzički ukus u vidu Sepulture, Iron Maidena i Slayera često iritira saigrače, ali ga svi cijene kao malo koga.



Raul Gonzalez (Real Madrid)


Kada je ova tema u pitanju, zaista bi bilo nepravedno iz nje izostaviti legendu Real Madrida, Raula Gonzaleza Blanca. Iako tehnički ne ulazi u izbor igrača, jer od 2010. godine nosi dres Schalkea, bilo bi zaista nepravedno izostaviti ovog igrača, koji drži niz rekord Kraljevskog kluba.

Za razliku od Barcelone, koja kao malo vode na dlanu drži svoje igračke legende, današnja politika Real Madrida, odnosno njegovog predsjednika Florentina Pereza udaljila je sa Santiago Bernabea igračke legende tog kluba, kao što su Raul ili Fernando Hiero.

Raul je u Realu proveo 16 godina, u kojima je odigrao 741 utakmicu za Madriđane. Za Real je postigao 323 gola i najbolji je strijelac te ekipe u njenoj istoriji. Sa Realom je osvojio tri Lige prvaka, a sa 71 golom je i najbolji strijelac Lige prvaka od kako postoji to takmičenje. Raul je jedini igrač Real Madrida u istoriji koji je dobio aplauz na stadionima Nou Camp u Barceloni i San Mames u Bilbau, gdje se Real smatra neprijateljskim klubom.

Napustio je Real 25. jula 2010. godine, nakon što mu je poručeno da u tom klubu više ne računaju na njega.


Javier Zanetti (Inter)


I za kraj ove priče, ponovo ćemo se vratiti u Italiju, tačnije u Milano, ali onu njegovu polovinu koja živi za plavo-crne boje. Argentinski kapiten Intera Javier Zanetti u tom je klubu još od daleke 1995. godine. Za Inter je odigrao 757 utakmica u zvaničnim takmičenjima, što je najviše u istoriji ovog kluba. Također, Zanetti je igrač sa najviše nastupa u Seriji A od svih stranih igrača u istoriji fudbalskog prvenstva Italije.

Osim toga, igrač je sa najviše nastupa (145) u reprezentaciji Argentine i istinska je ikona i Gaučosa i Intera, čiji je i danas nezamijeniv član, iako ima 39 godina. Zanetti je jedan od rijetkih igrača koji može igrati na gotovo svakoj poziciji u ekipi. Sa Interom je osvovio pet naslova u Seriji A i ove je sezone jedini igrač u Italiji koji je kapiten svoje ekipe, a da nije Italijan.



Danas su u svijetu modernog fudbala, nažalost, mnogo češći slučajevi kao Nicolas Anelka ili Hernan Crespo, koji su u karijeri promijenili po pet i više klubova. Ipak, oni zato nikada ne mogu imati status kod navijača kakav imaju gore nabrojani fudbaleri. Rijetkosti su skupe.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.