Liberia pregazila Real Espanu
Javier Orozco je sezonu otvorio s tri gola

CONCACAF CHAMPIONS LEAGUE

Liberia pregazila Real Espanu

Kao i u Evropi, tako su i u CONCACAFU počele kvalifikacije za Ligu Prvaka, s tim da se kod njih igra samo jedno kolo kvalifikacija. Osam najboljih plasiraće se u frupnu fazu, a tamo ih već čeka osam koji su direktno ušli.

Prošlogodišnji finalist meksički Cruz Azul i ove sezone se vidi u samoj završnici. Ipak, zbog slabog plasmana u meksičkom prvenstvu prošle sezone dozvolili su sebi lapsus da grupnu fazu moraju izboriti tek preko kvalifikacija. Međutim, to im nije teško palo. Imali su lagano zagrijavanje.

Iako su mnogi u ovom duelu čak više šansi davali najvećem kostarikanskom klubu, Heredianu, meksikanci su se prošetali glavnim gradom Kostarike. Alejandro Vela je već u 2. minuti donio prednost Meksikancima, da bi sjajnom igrom u drugom poluvremenu dovršili posao. Javier Orozco je u 50. minuti povisio vodstvo, a samo sedam minuta kasnije ponovo Orozco donosi 3:0. Andy Herron uminutu kasnije smanjuje golom za Herediano, a u 70. minuti Emmanuel Villa donosi novu prednost Cruzu.

Četiri minute kasnije Javier Orozco postiže svoj treći pogodak na utakmici, čime je nastavio odličan niz iz prošle sezone, kada je sa sedam golova bio najbolji strijelac lige. Christhian Montero u 80. minuti smanjuje na 2:5, a Pablo Zeballos dvije minute prije kraja postavlja konačnih 2:6.

DC United je u Washingtonu napravio veliki kiks protiv prvaka El Salvadora Luis Angela Firpa odigravši samo 1:1. Gosti su došli u vodstvo u 26. minuti preko Kolumbijca Maria Beniteza, a izjednačujući pogodak za United dijelo je veterana Jaimea Morena iz 42. minute.

Pachuca nije imala problema protiv prvaka Guatemale Deportivo Jalope. Cijeli  posao Meksikanci su riješili u prvoj utakmici. Juan Cacho je načeo mrežu Deportiva u 42. minuti, a u drugom poluvremenu posao su okončali Gabriel Caballero u 57 i Christian Gimenez u 76. minuti utakmice.

San Francisco FC je upisao pobjedu koja bi im trebala biti dovoljna za ulazak u grupnu fazu takmičenja. Prvak Paname bio je bolji od San Juana iz TiT rezultatom 2:0. Golove za Panamce postigli su Carlos Vilalete u 5 i Alberto Blanco u 30. minuti utakmice. Do kraja meča domaćini su samo zadržali stečenu prednost, dok gosti nisu imali kvalitet da ozbiljnije ugroze gol San Francisca.

Kostarikanski viceprvak Liberia napravila je veliki korak ka grupnoj fazi savladavši prvaka Hondurasa CD Real Espanu rezultatom 3:0. Michael Umana je donio prednost Liberii u 32. minuti utakmice, da bi u drugom dijelu Alejandro Alpizar sa dva gola, u 76 i 89. minuti dovršio započeto u prvom dijelu.

NY Red Bull ne zna za pobjedu ni nakon 22 utakmice. Ipak, ovaj put su ostvarili solidan rezultat pred revanš u New Yorku. Igrali su 2:2 kod Connectiona u TiT-u. Domaćini su poveli autogolom Angela u 35. minuti, da bi austrijski debitant u redovima Red Bulla Ernst Obster donio poravnanje gostima u 48. minuti. Samo 12 minuta kasnije Amerikanci dolaze do potpunog preokreta. Ponovo autogol, ovaj put Alfredo Pacheco vraća gostima za poklon iz prvog dijela i donosi prednost New Yorku, da bi deset  minuta kasnije Hughton Hector postavio konačnih 2:2.

Možda i najveće iznenađenje napravio je portorikanski prvak Puerto Rico Islanders slavivši u gostima kod kanadskog Toronto FC-a rezultatom 1:0. Jedini gol na utakmici dijelo je Kendalla Jagdeosingha u 67. minuti utakmice.

U utakmici koja je i prije početka proglašena za najneizvjesniju sastali su se CD Olimpia iz Hondurasa i Deportivo Arabe Unido iz Paname. Pobjedu su ostvarili domaći igrači rezultatom 2:1. Gosti su poveli preko Orlanda Rodrigueza u 18. minuti , a Olimpia je napravila preokret početkom drugog dijela preko Jocimara Nacimenta u 48, i Everalda Ferreire u 56. minuti meča.

Rezultati:

DC United – CD Luis Angel Firpo 1:1
Pachuca – Deportivo Julupa 3:0
Toronto FC – Puerto Rico Islanders 0:1
San Francisco – San Juan 2:0
Liberia – CD Real Espana 3:0
Connection – NY Red Bull 2:2
Herediano – Cruz Azul 2:6
CD Olimpia – Deportivo Arabe Unido 2:1



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.