Lijepo je biti u konkurenciji za najbolje
Kapiten bh. tima, Emir Spahić

Emir Spahić, kapiten našeg nacionalnog tima

Lijepo je biti u konkurenciji za najbolje

Emir Spahić, kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon novogodišnjih praznika koje je proveo u Sarajevu, napustio je bh. prijestolnicu i zaputio se ka Dubrovniku.

Spahić je u konkurenciji za najboljeg igrača 2008. godine u izboru našeg portala, a u razgovoru za SportSport.ba naglasio je kako mu je drago zbog toga, a posebno što se nagrada veže uz Sergeja Barbareza, doskorašnjeg kapitena bh. tima.

„Lijepo je biti u najžem krugu za nagradu, a posebno mi je drago što Barbarez uključen u ovaj cijeli projekat. Mnogi ljudi su ga prebrzo zaboravili iako je on dao mnogo našoj državi, ovom narodu i bh. fudbalu.

SportSport.ba: Koji je fudbaler prema Vašem mišljenju obilježio 2008. godinu, a samim time i zaslužio nagradu „Idol nacije“?

SPAHIĆ:
Vedad Ibišević, bez mnogo dileme. Odigrao je sezonu iz snova, na vrhunskom nivou i definitivno zaslužuje ovu nagradu. Ne samo što je zabijao golove, uostalom to mu je i posao, Vedo je briljirao u svakoj utakmici. Ne sjećam se da je neki fudbaler u Njemačkoj u posljednjih nekoliko godina postigao toliko golova u jednoj polusezoni. Pripadaju mu najveće zasluge što je Hoffenheim jesenji prvak Njemačke, a mnogo je pomogao i u reprezentaciji. Zato je zaslužio da bude na prvom mjestu.

SportSport.ba: Kako ocjenjujete 2008. godinu?

SPAHIĆ: Mnogo stvari se dešavalo, što i nije novost kada je naš fudbal u pitanju. Kada je Izvršni odbor smijenio Mehu Kodru i Elvira Bolića bili smo u totalnom ponoru. Odmah nakon izbora Miroslava Ćire Blaževića za novog selektora, bio sam skeptičan i mislio sam da ne možemo naprijed. Zbog čega? Jednostavno, mislio sam da nas niko ne može podići iz ponora. Kodro i Bolić su u vrlo kratkom vremenskom periodu napravili dosta pomoka, a onda su bezrazložno „srušeni“ za par noći i to zbog stotinjak hiljada dolara. Nikada to neću oprostiti ljudima koji su inicirali njihovu smjenu.

SportSport.ba: Ipak, Ćiro je u vrlo kratkom periodu promijenio dosta toga. Kada je Vas razuvjerio da će stvari krenuti na bolje?

SPAHIĆ: Odmah nakon prvog okupljanja. Unio je dosta pozitivnosti i malte ne preko noći se vratilo jedinstvo i opet smo postali kao jedna poprodica. Ćiro je ono što nam je u tom trenutku trebalo. Trebali smo čovjeka koji će nas dići iz mrtvih, a on je to uspio. Pokazao je zbog čega je trener svih trenera. Jednostavno, njegovo iskustvo je neopisivo. Neke njegove odluke činile su mi se suludim, a kasnije se ispostavilo da su pravi izbor.

SportSport.ba: Jeste li zadovoljni sa šest bodova iz prva četiri susreta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo?

SPAHIĆ: To je dobar rezultat, a da smo osvojili bod u Turskoj bio bi vrhunski. Najbitnije je da kući pobjeđujemo i da pred našim navijačima ostvarimo stopostotan učinak. Naravno, mnogo će nam značiti i svaki bod na strani. Već krajem marta i početkom aprila mjeseca slijede nam velika iskušenja protiv Belgije, a ovaj dvomeč bi nam mogao pokazati put prema dalje. Svi smo u nekoj euforiji i toga se moramo riješiti što prije. Prebrzo smo poletjeli i još uvijek letimo. Što prije „spustimo loptu na zemlju“ to će biti bolje za nas. U svaku utakmicu moramo ući kao u mečeve sa Estonijom i Armenijom, maksimalno motivisani i odlučni da na terenu ostavimo srce za tri boda. Sa takvim nabojom mnogo su nam veće šanse da uspijemo.

SportSport.ba: Vjerujete li da se možemo plasirati na SP?

SPAHIĆ: Naravno da vjerujem, jer u suprotnom ne bi uopšte bio u reprezentaciji. Ali još jednom naglašavam da bi smo došli do cilja moramo biti jedinstveni, mi igrači, mediji, ali i navijači. Niko iz ovog lanca ne smije zakazati. Ne smijem ni pomišljati kako bi nam bilo da igramo bez naših navijača. Oni su nam ne 12., nego 13. igrač. Stoga se nadam da će nas bodriti grlima i dlanovima, bez pirotehničkih sredstava i ovim putem apelujem da i u budu Belgiji pravi, da se ne ponovi ono što se desilo u Sloveniji, kada je malo nedostajalo da sudija zbog bakljada prekine utakmicu. Tada bi vjerovatno uslijedila i suspenzija stadiona, a mi smo bez navijača jednostavno „mrtvi“.

SportSport.ba: Vraćate li se u Lokomotiv ili ćete ove zime promijeniti sredinu?

SPAHIĆ: Po svaku cijenu želim napustiti Rusiju. Želim negdje bliže ovim našim prostorima. Već imam ponude iz Njemačke i Grčke. Wigan sam odbio jer me Engleska ne privlači, a za sada su Wolfsburg i Panathinaikos najrealnije opcije. U Wolfsburg bi volio zbog Džeke i Misimovića, jer vjerujm da bi mi dosta pomogli u aklimatizaciji, a uz to klub je izuzetno perspektivan. Sa druge strane Panathinaikos je možda i najrealnija opcija. U narednih desetak dana biće jasnije mnoge stvari.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.