Isplivao ugovor legendarnog fudbalera: Transfer karijere iznosio pravu siću

Cifre koje se danas ne mogu zamisliti

Isplivao ugovor legendarnog fudbalera: Transfer karijere iznosio pravu siću

H. Zilić

Legendarni Jari Litmanen je najbolji finski fudbaler svih vremena.

Litmanen je najbolje partije karijere pružao u dresu Ajaxa u periodu od 1992. do 1999. godine. Bio je član trofejne generacije Ajaxa.

Nakon amsterdamskog velikana igrao je još za Barcelonu, Liverpool, Lahti, Hansu, Malmo, Fulham, a karijeru je završio u Helsinkiju 2011. godine. U periodu od 2002. do 2004. godine imao je još jednu epizodu u dresu Ajaxa.

Put ovog legendarnog fudbalera veže se za 1992. godinu kada je iz finske MyPe prešao u Ajax, a na duštvenim mrežama pojavio se ugovor tog transfera.

MyPi je pripalo 100.000 njemačkih maraka za transfer finskog fudbalera, dok je klauzula na njegov transfer iz Ajaxa iznosila 800.000 njemačkih maraka.

Ugovoru su svjedočili trener MyPe Harri Kamppman i tadašnji trener Ajaxa legendarni Louis Van Gaal.

Kako je izgledao pomenuti ugovor, odnosno dokument, možete pogledati OVDJE.

Ovome dodajmo da je Litmanen za reprezentaciju Finske skupio 137 nastupa i postigao 32 gola.

Najskuplji Litmanenov transfer bio je iz Ajaxa u Barcelonu 1999. godine, a prema današnjim mjerilima, vrijedio je četiri miliona eura, dok je u Hansu prešao za dva miliona eura.

Top Komentari

Guber
100 000 maraka? Provjerite još jedan put molim vas. Valjda imate ljudi koji znaju čitati
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti