London ostao proklet za Porto

Prolaz Bayerna i Arsenala

London ostao proklet za Porto

Edmir Škorić

Nakon prvih susreta osmine finala Lige prvaka, u utorak su Fiorentinu i Arsenala čekali teški uzvrati. Obje momčadi su imale gol zaostatka. Topnici su gostima iz Portugala dobro naplatili. No, Violama ni pobjeda nije pomogla protiv super-upornih Nijemaca.

Panika se stvarala u Londonu pred uzvratnu utakmicu. Topnici su imali zaostatak od jednog gola, budući da je ona prva utakmica završena 2:1 pobjedom Porta. No, navijači Arsenala su vjerovali u uspjeh, prije svega iz razloga što se Porto u zadnjih šest utakmica loše provodio u prijestolnici Engleske.

Ovaj put su se zaista loše proveli. Lukavi Arsene Wenger, iako bez Cesca Fabregasa, postavio je ofanzivnu taktiku te napao gol Portugalaca od prve minute. To je bilo kobno za, te noći, indisponirani Porto. Ipak, na odmor se otišlo rezultatom 2:0 u korist domaćih, i to zahvaljujući odličnoj saradnji na relaciji Arshavin - Bentdner. Helton je bio nemoćan na kolu Porta, a opet je, na kraju, proglašen najboljim gostujućim igračem. Golman koji primi pet komada i pritom bude najbolji u timu? Suvišno je bilo šta reći o prvacima Lige prvaka iz 2004. godine, kada ih je predvodio Jose Mourinho.

Nasri je bio strijelac trećeg gola. Francuz se potpuno opušteno ušetao u šesnaesterac gostiju te poentirao. Eboue, koji je u nastavku ušao umjesto Rosickog, pogodio je za 4:0 te iznudio penal u finišu meča. Tačku na "i" postavlja svojim trećim golom danski napadač Nicklas Bentdner.

Arsenal je potpuno nadigrao Porto i plasirao se potpuno zasluženo u osam najboljih. No, treba istaknuti jako lošu igru gostujućih igrača, posebno zadnje linije. Daleko je ova generacija od one iz 2004/05. sa Mourinhom te Bruno Alvesom, Carvalhom, Ferreirom, Decom...

Odradili smo vrlo dobro prvo poluvrijeme. Tijekom drugog poluvremena, nekih 10-15 minuta prilično smo se mučili. Tada je došao Nasrijev gol za 3-0 koji je napravio veliku, konačnu razliku. Nakon njega put do pobjede bio je daleko lakši", istaknuo je Wenger.

"Protivnik u četvrtfinalu? Imam čudan osjećaj, ali mislim da bi za nas najbolje bilo da se sučelimo engleskom protivniku. Ove godine nismo izgledali dobro protiv Manchester Uniteda i Chelseaja. Volio bih novu priliku dokazati da se s njima možemo nositi" kazao je Wenger za kraj.

Firenza dva puta slavila, ali Nijemci su Nijemci

I Fiorentina je u uzvratu pokušala nadoknaditi gol zaostatka. No, za razliku od Arsenala, pred njima je stajao jedan Bayern, minhenski Bayern. Ali, popularne ljubičice na kraju uspijevaju pobijedili ali ne i slaviti. Pobjeda od 3:2 nije bila dovoljna, pa su Bavarvci, zahvaljujući pravilu 'gol u gostima vrijedi više', prošli dalje.

Jedan zaista dramatičan susret, gdje je Fiorentina u dva navrata imala prolaz dalje, ali bi se tvrdi Nijemci uvijek vraćali. Baš kao u nekom akcijskom filmu, gdje su glavne uloge u prvi mah poražene, ali bi se nekim čudom spasile.

U dosta siromašnom prvom poluvremenu, Vargas je pogodio za veliko slavlje Fiorentininih pristaša. Marchionni je topovski šutirao sa 23 metra, Butt kratko odbio, a Peruanac prije Buytena stigao do lopte i zakucao ju u mrežu gostiju iz Minhena.

Drugo poluvrijeme kao iz snova, sa četiri pogodka i mnoštvo prilika. Poveli su domaći sa 2:0 kada je Marhcionni ubacio sa desne strane, Gilardino petom vratio a Stevan Jovetić Jo-Jo pogodio. Cesare Prandelli, trener Fiorentine, skako je od sreće i već je Firenza slavila eventualni prolaz u četvrtfinale nakon 40 godina.

No, Nijemci su Nijemci, a fudbal je, kažu, igra u kojoj uvijek oni pobjeđuju. Van Bommel je preciznim i odmjerenim udarcem na dodaovanje Francka Bilala Riberyja smanjio na 2:1. Gol Jovetića ponovo je jednom nogom Fiorentinu vodio u naredni krug. No, fantastičan pogodak Arjena Robbena bio je posljednji.

Meč je okončan rezultatom 3:2 i zahvaljujući golu u gostima Bayern je prošao nezgodnu Fiorentinu, koja je ove sezone pokazala da se radi o velikoj momčadi.

Dugo će ljubičice žaliti za četvrtfinalom, budući da je Bayern na Allianz Areni u prvoj utakmici postigao pogodak iz jasno vidljivog zaleđa. Klose je tada pogodio za 2:1. Da je ostalo 1:1, teško bi se Bavarci sada nalazili u skupini od osam najboljih evropskih klubova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.