Lyon napravio dobar posao, Pjanić asistent
Veliko slavlje Lyonovih igrača

Liga prvaka, četvrtfinale

Lyon napravio dobar posao, Pjanić asistent

Edmir Škorić

Lyon je u francuskom derbiju bio uspješniji od Bordeauxa rezultatom 3:1. Lavovi tako na uzvrat odlaze sa prednošću od dva gola. Asistent drugog gola za Lyon bio je bh. reprezentativac Miralem Pjanić.

Na Gerlandu je izgledalo kako dvije ekipe igraju prvenstveni derbi, no Lyon i Bordeaux u borbi su za polufinale Lige prvaka. Nakon večeras odigranih 90 minuta, Lavovi iz Lyona puno su bliži prolazu, no igrači Bordeauxa mogu žaliti za pregrtš propuštenih prilika, ponajviše kapitena Chamakha.

Blagu dominaciju domaći su krunisali golom u desetoj minuti. Miralem Pjanić je iz slobodnog udarca pogodio živi zid, akcija se nastavila, na kraju lopta došla do slobodnog Bodmera na desnoj strani, ovaj centrirao pred gol Bordeauxa a Lisandro Lopez se našao na pravom mjestu i matirao Carrassoa.

Domaće slavlje trajalo je nepunih pet minuta. Yoann Gourcuff je na desnoj strani "lažnjakom" izbacio Bodmera, potom uputio centaršut u srce Lyonovog šesnaesterca a Maure Chamakh glavom sa ruba peterca savladao Hugo Llorisa, koji je večeras, inače, bio fantastičan.

Igralo se dosta otvoreno na Gerlandu, sa zaista velikim brojem prilika na obje strane. Bastos je u 17. minuti propustio dobru šansu za domaće, kada je njegov udarac sa ruba šesnaesterca otišao pored gola. U prvih pola sata dvije stopostotne šanse. Najprije je Cesar Delgado izašao sam pred Carrassoa i šutirao ravno o golmana Bordeauxa, a na drugoj stranije Lloris krajnjim naporom odbranio topovskiu udarac Gouffrana.  U prvih pola sata vrijedi svakako napomenuti i Chamakhov pokušaj, kada je Lloris pogriješio let lopte, Chamakh glavom šutirao i promašio potpuno prazan gol domaćih.

Lyon je poveo u 31. minuti, a veliki dio posla odradio je bh. reprezentativac Miralem Pjanić. Pjanić je napravio dobar prodor kroz šesnaesterac Bordeauxa, potom centrirao sa lijeve strane, na drugoj strani Bastos dobro primio loptu te snažnim udarcem zatresao mrežu gostiju. Chamakh je i u 37. minuti imao šansu. Sa ruba šesnaesterca je oštro šutirao, Lloris uz malu nesigurnost odbranio.

U nastavku dobra igra, baš kao i u prvih 45 minuta. Nakon sat vremena igre Bordeaux je mogao doći do novog poravnanja rezultata. Calme je ubacio s desne strane, Chamakh pobjegao domaćoj odbrani i sa svega pet metara potpuno neometano nogom šutirao, ali je Lloris pokazao zašto brani boje francuske reprezentacije. Bila je to najbolja šansa gostij uu nastavku.

Miralem Pjanić je teren napustio u 65. minuti, a umjesto njega je ušao iskusni ofanzivac Sidney Govou, koji je do kraja utakmice propustio jednu stopostotnu šansu u 80. minuti. No, prije toga, tačnije u 77. minuti, Lyon dolazi do konačnih 3:1 i već siguran i miran uzvrat. Chamakah je rukom igrao u svom šesnaestercu, sudija pokazao na bijelu tačku, a Lisandro Lopez bio siguran.


Četvrtfinale Lige prvaka, prvi susret:
Lyon - Bordeaux 3:1 Lopez 10, 77 - penal, Bastos 32M/ Chamakh 13)

Sastavi:
LYON: Lloris, Cris, Bodmer, Bastos /od 66. Källström/, Pjanić /od 65. Govou/, Lisandro, Reveillere, Makoun, Delgado, Cissokho, Toulalan. Trener: Claude Puel.

BORDEAUX: Carraso, Ciani, Fernando, Gouffran, Wendel /od 71. Jussie/, Plašil, Chalme /od 82. Henrique/, Sane, Tremoulinas, Chamakh. Trener: Laurent Blanc.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.