Lyon nastavlja se serijom pobjeda?

La Ligue 1

Lyon nastavlja se serijom pobjeda?

Francusko fudbalsko prvenstvo dugo nije bilo zanimljivije. Nakon dugogodišnje vladavine Lyona, sada nekoliko ekipa ravnopravno konkuriše za naslov prvaka.

Do prije dvije sezone neprikosnoveni Lyon ovu je sezonu počeo dosta loše, ali kako sezona odmiče, tako i Lavovi igraju sve bolje. U prilog tome ide činjenica da je ekipa našeg Miralema Pjanića nakon 25 odigranih kola na četvrtoj poziciji, sa šest bodova zaostatka za vodećim Bordeauxom, koji ima i utakmicu manje.

Lyon u ovom kolu na krilima pobjeda nad Real Madridom u Ligi prvaka i uništavanja Sochauxa na Montbéliardu rezultatom 4:0 u prošlom kolu La Ligue, na svom Gerlandu dočekuje Nicu. Olympique će u ovom susretu sigurno imati motiv više, s obzirom da je Nica u prvom dijelu sezone ponizila Lyon, slavivši na svom terenu sa ubjedljivih 4:1.

Sve bolji Lyon


Vrlo je lako moguće da će trener Lyona u ovom susretu dati priliku nekim igračima koji inače nemaju veliku minutažu, s obzirom da svoje zvijezde želi čuvati od povreda za susrete koji slijede. Tako će priliku u vrhu napada gotovo sigurno ponovo dobiti Michel Bastos, strijelac tri gola u prošlom kolu protiv Sochauxa.

Nica se nalazi u opasnoj zoni i svaki im je susret od velikog značaja. U Lyon će putovati bez povrijeđenog Alaina Cantareila, a upitni su nastupi i Loica Remya i Anthonya Mouniera.

Montpellier pod imperativom pobjede


Ukoliko Montpellier želi ostati u utrci za naslov prvaka Francuske, jednostavno moraju do pobjede na svom terenu protiv Rennesa. Iako je za ekipu kapitena fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Emira Spahića i drugo mjesto uspjeh iznad svih očekivanja, Montpellier sigurno neće propustiti priliku da se sa Bordeauxom uključi u borbu za naslov prvaka. Žirodinci trenutno imaju tri boda više od Montpelliera, ali i utakmicu manje.

Emir Spahić zauzeće svoje mjesto u početnoj ekipi, ali za Montpellier neće igrati i dalje povrijeđeni Nenad Džodić.

Rennes u goste Montpellieru dolazi sa kompletnom ekipom, ali im to malo vrijedi jer se nalaze u katastrofalnoj formi. Naime, u posljednje tri utakmice Ligue 1 ubilježili su isto toliko poraza i male su šanse da crnu seriju prekinu protiv sjajne ekipe Montpelliera.

Otpisani Grenoble


Iako Nancy ne blista u posljednje vrijeme, sigurno je da su veliki favoriti u susretu u kojem dočekuju Grenoble. Ekipa koju sa klupe predvodi proslavljeni bh. stručnjak Mehmed Baždarević praktično se već oprostila od igranja u elitnom razredu francuskog fudbala.

Aktuelni prvak i lider francuskog prvenstva Bordeaux u ovom će kolu gostovati kod ekipe Le Mansa, osokoljen velikim rezultatom u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka kada su sa minimalnih 1:0 slavili na gostovanju u Pireju kod Olympiacosa.

Domaći će u susretu sa Žirodincima biti lišeni usluga Almena Abdija, Joaoa Paula, Cyriaque Louviona i Frederica Thomasa, što će im dodatno otežati posao u dvoboju sa aktuelnim prvacima Francuske, koji će svakako pokušati doći do pobjede, te se pokušati odmaći najbližim pratiocima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.