Stigao odgovor iz UEFA-e o zastavi koja je "podijelila" pola Balkana
FOTO: EPA

Odluka je sada konačna

Stigao odgovor iz UEFA-e o zastavi koja je "podijelila" pola Balkana

Haris Zilić

Balkan ne može bez problema i trzavica kada su u pitanju sportske manifestacije, a sada se i Evropa uključila u nove škakljive teme.

Navijači Mađarske i Fudbalski savez ove evropske države tražili su od UEFA-e zastava Velike Mađarske ne tretira kao politički simbol i zahtjev je na početku odobren, ali UEFA je onda još jednom razmatrala cijelu situaciju i donijela novu odluku.

UEFA neće dozvoliti unošenje zastave Velike Mađarske na fudbalske utakmice jer su to u konačnici nazvali političkom igrom.

Po pitanju uplitanja politike u sport UEFA ima jasne i oštre zakone tako da će mađarski navijači paziti na simbole koje unose.

Velika Mađarska obuhvata Mađarsku, dijelove Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine.

Mađari se ne mogu još pomirit sa činjenicom da su nakon Prvog svjetskog rata ostali bez određenih teritorija na prostru Balakna i pojedinim centralnoevropskim dijelovima.

Oglasi

U Mađarskoj situacija u posljednje vrijeme nije politčki baš idealna, a tamošnje desno orijentirane političke opcije zagovaraju povratak starih granica.

U cijeloj priči pomagači su i mađarski ultrasi koji su znali unositi simbole Velike Mađarske na stadione, ali i to će sada dobiti zabranu.

Odluka UEFA-e se neće dopasti navijačima Mađarske, a pod posebnom lupom će biti utakmica kvalifikacija za EURO kada snage u grupi budu odmjerili Srbija i Mađarska.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Prvi susret je na programu 7. septembra u Beogradu. Mađari će biti domaćini u Budimpešti 14. oktobra.

Isto se odnosi i na Rumune. Pojedini rumunski političari su se već oglasili uz poruku UEFA-i da uopšte nisu svjesni značenja zastave Velike Mađarske, ali sada je UEFA "ispravila" svoju odluku.

Top Komentari

user1676119313
Odose srbija i hrvatska upm?
2 0
Zulfikar
Treba ljude podrzati u ovome, nepravdno su im oteli zemlju. Talijani takodjer trebaju vratiti svoju iIstru koju im je oteo šepavi zagorac kojeg današnji ‘rvati pljuju. Dijelove Timocke Krajine vratiti Bugarskoj, Sandzak, i primorje dole do Herceg Novog i Kotirskog zaljevs vratiti Bosni. Onda da svi lijepo koegzistiraju u miru, rahatluku i harmoniji.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi