Mainz se sprema ući u istoriju

Bundesliga - 8. kolo

Mainz se sprema ući u istoriju

Poslije dvije sedmice pauze nastavlja se Bundesliga utakmicama 8. kola, a u centru pažnje je duel Mainza i Hamburga u kome će crveno-bijeli pokušati da postanu prvi tim u istoriji sa osam pobjeda na startu.

Duel Wolfsburga i Leverkusena po tradiciji garantuje pogotke, a Hoffenheim ima šansu da poslije četiri kola bez pobjede konačno slavi jer Moenchengladbach.

Koeln – Dortmund

Dosta je problema u Koelnu pred ovaj meč jer imaju samo jednu pobjedu, najmanje postignutih golova poslije Bayerna, a prva zvijezda Podolski najavljuje odlazak i kritikuje menadžera Meiera (nekad baš radio u Dortmundu i to 16 godina, a od 2005. je u Koelnu). Jarčevi su savladali samo St. Pauli sa 1:0 i dali su tek sedam golova (prošle sezone pretposlednji po efikasnosti), a na primjer tandem gostiju Barios i Kagava po četiri. Sa Dortmundom imaju samo jednu pobjedu u poslednjih 12 mečeva (1-3-8, prošle sezone 2:3, 0:1) i to u avgustu 2003. kao domaćini sa 1:0. U prethodnih šest duela kao domaćini protiv žuto-crnih četiri puta nisu postigli gol. Trener Soldo je na golu najavio Hrvata Varvodića umjesto standardnog Mondragona dok nedostaju Mekena, Frajs, Išiaku i Šorh, a dilema je između Matušika i Peconija. Keln kao domaćin petkom uveče nema poraz u poslednjih 10 susreta, 6-4-0, a protiv Dortmunda 21 put u 74 susreta nisu postigli gol što im je najgori učinak. Dortmund je u seriji od šest pobjeda i nedostaje im još jedan trijumf do klupskog rekorda koji su ostvarili takođe pod vođstvom Klopa i to 2008. Imaju kao i Mainz sve tri pobjede na strani ove sezone i to rezultatima 3:1 pa su takođe u lovu na rekord iz 2001. kad su vezali četiri trijumfa kao gosti. Trener Jurgen Klopp sa Koelnom ima pet pobjeda i jedan poraz u šest mečeva (0:1 sa Mainzom 2005). Dortmund ulazi u meč sa najboljim skorom u istoriji poslije sedam kola bez Ovomojele koji se pridružio Kelu, Kringeu, Hajnalu i Zidanu, a na poziciji desnog beka je najavljen Poljak Pišček.

St. Pauli – Nurnberg

Gusari su u osam mečeva u Bundesligi samo jednom pobijedili Nurnberg i to kao gosti 1989. sa 1:0 uz dva remija i pet poraza, a kao domaćini su uzeli tek jedan bod uz tri poraza i gol razliku 2:5 (tri puta nisu dali gol). To je ipak sve bilo poprilično davno, a sad St. Pauli fino stoji sa 10 bodova od kojih su međutim tek jedan osvojili kao domaćini, a čak 9 kao gosti (pobjede u Freiburgu, Moenhengladbachu i Hannoveru gdje je konačno proradio Ebers sa prvim golom, a u dvije sezone u Cvajti dao je 20). U sezoni 95/96 su takođe imali 10 bodova poslije 7. kola, a zanimljivo je da na domaću pobjedu u Bundesligi čekaju od marta 2002. kad su savladali Freiburg sa 1:0. Te sezone su ostvarili samo četiri  trijumfa i to kao domaćini, a nijedan kao gosti za razliku od sad kad su mnogo bolji van Hamburga. Kuriozitet je i da su baš sa Nurnbergom (2:3) 4. maja 2002. odigrali poslednji meč u Bundesligi prije povratka ovog ljeta. Trener Stanislavski nema baš mnogo problema jer nedostaju Rotenbah i Morena, a već se pobjeđivalo i bez njih. Konkurencija se pojačala najviše u veznom redu gdje su sad starteri Asamoah i Bartels. Gusari su najslabiji domaćin u ligi i 6 od 8 pogodaka su postigli u periodu od 61. do 90. minute. Nurnberg nema pobjedu na poslednjih 7 gostovanja (od 13. marta kad su dobili Herthu u Berlinu sa 2:1), ali su ove sezone uzeli po bod u Moenhengladbahu, Hamburgu i Leverkusenu, a u prošlom kolu su kod kuće sretno dobili Stuttgart u poslijednjem minutu. Osim Bunjakua koji će zaigrati na proljeće su svi spremni, a najviše se očekuje od Šibera koji ima po dva gola i asistencije. Nurnberg je jedan od tri tima koji nema na kontu postignut gol van kaznenog prostora (još Schalke i Wolfsburg), ali isto tako i jedan od tri koji nisu ni primili (Hoffenheim i Dortmund).

Schalke – Stuttgart

Duel dva najveća razočaranja sezone jer se učesnici Lige prvaka i Evropske lige nalaze sa po jednom pobjedom na 17. i 18. mjestu. Schalkeu je ovo najgori start poslije 17 godina, a Stuttgart je 1974. takođe imao pobjedu i šest poraza u sedam kola i tad su slavili u osmom, a ako to ne urade u subotu slijedi apsolutni negativni rekord. Ujedno je Stuttgart od starta sezone već četiri puta bio fenjeraš što im se nikad nije dogodilo pa nije ni čudo što je trener Gross u srijedu dobio otkaz. Schalke nije pobijedio kao domaćin od 17. aprila (Moenhengladbach 3:1) poslije čega su jednom remizirali uz tri poraza. Ove sezone su pobijedili samo u Freiburgu sa 2:1 što im jedini meč u sezoni na kome su primili manje od dva gola. Klaas Jan Huntelaar je u seriji od četiri meča sa po jednim golom i hita ka klupskom rekordu Abramčika (78/79 sedam) uz napomenu da je Holanđanin u kvalifikacijama za EP već zabio 8 pogodaka u četiri susreta. Schalke je prošle sezone oba puta slavio sa po 2:1 i protiv Švaba kao domaćini imaju 10 pobjeda u poslednjih 12 susreta i ukupno 26 u Gelsenkirchenu u 40 mečeva što znači da sa gostima iz Baden Virtemberga najbolje prolaze kad su im oni gosti. Trener Magath u ovom teškom trenutku ne može da računa na suspendovanog Džonsa i Matipa (infekcija) i od ranije Pandera, Hoglanda i Keniju, a u startnoj postavi su najavljeni opet Papadopulos i rutiner Kluge dok bi Rakitića koji nije 100% siguran mogao mijenjati Moric. Stuttgart će na ovoj utakmici voditi Jens Keler dosadašnji Grossov asistent i vidjećemo koje će promjene uslijediti. Sigurno neće igrati Degen, Didavi, Odel i suspendovani Kamoranezi i Delpjer umjesto kojih će istrčati Gebhart i Nidermajer, a potpuno je fit desni bek Celoci. VFB je ove sezone uz Bayern i Nurnberg postigao najmanje golova na strani (2). Gosti su čak 6 pogodaka primili glavom (4 u poslednja 2 meča).

Werder – Freiburg

U prethodna 22 meča ovih rivala u Bundesligi skor je obilato na strani Werdera i to 15-2-5, a u Bremenu 8-1-2. Još je sve gore za Freiburg ako pogledamo poslednja četiri meča koje su Zeleni dobili uz gol razliku čak 20:1 (6:0, 4:1, 6:0, 4:0). SCF čeka na pobjedu protiv Werdera od jula 2001. kad je bilo 3:0 u Freiburgu poslije čega su uzeli bod u sedam susreta. Domaći slabo igraju ove sezone i poslije Moenchengladbaha (20) su primili najviše golova (16). Ujedno je na njihovim mečevima pet puta postugnuto bar četiri gola. Za domaće neće igrati Naldo, Beniš i Danijel Jensen koji se povrijedio u kvalifikacijama dok je još uvijek neizvjestan Pizaro. Peruanac je inače tokom karijere Frajburgu dao pet golova (dva puta po dva i to 2001. i 2010). Frajburg je sve četiri pobjede ove sezone ostvario sa golom razlike i to dva puta na strani. U seriji su od 11 mečeva za redom sa bar jednim postignutim golom, a zanimljivo da su baš protiv Verdera u aprilu ove godine poslednji put gađali ćorcima. Trener Dut iz sedmice u sedmicu ima sve više problema i konstatno mu se puni spisak onih koji nedostaju. Da podsetimo da je za Behmana odavno završen jesenji deo sezone pa mu se pridružio kapiten Bučer dok dugo pauzira i Krmaš. Jeger je aut zbog povrijede kolena, Banović je suspendovan i tu nevoljama nije došao kraj jer u Bremen ne putuje i standardni vezista Rozental, a golmana Puplana neće biti do daljneg jer mora na operaciju. Tako će Dut jedva popuniti zapisnik i kao nova imena u startnoj postavi najavio je Kaliđurija i Pucila dok će u špic samo prvi strijelac lige Sise (7 golova). Bučera će mijenjati Toprak, a jedino bekovski par Mujdža – Bastians nikad ne izostaje. 



Bayern – Hannover

Skor u Minhenu je impresivnih 18-2-1 u korist Bayerna, a Hannover je slavio samo 8. novembra 2006. sa 1:0 golom Huštija poslije čega su izgubili tri meča uz gol razliku 1:15 (u aprilu ove godine čak 0:7 što je uz meč sa Stuttgartom 1986. njihov najteži poraz u Bundesligi). Ako gledamo poslednjih sedam susreta samo su jednom savladali Bavarce i to u septembru 2008. sa 1:0. Tim Luisa van Gaala ima međutim najgori učinak u istoriji kluba poslije sedam kola, a ove sezone su postigli najmanje golova, realizuju tek svaku osmu šansu i jedini nemaju na kontu gol napadača. To nije sve jer prvi put poslije 1992. (kraj te sezone) imaju 13 bodova manje od lidera i u ovoj sezoni su izgubili već tri puta, a u cijelom prošlom šampionatu četiri. Na sve te brojke idu i kadrovski problemi jer su se Robbenu, Riberyu i Kontentu pridružila još trojica. Olić je operisao nos, kapitena Van Bommela neće biti dvije sedmice, a povrijeđen je i Klose. Tako će neki drugi dobiti priliku i startovaće po najavi na lijevom boku Pranjić pa Hamit Altintop, Timoščuk i Gomez. Hannover u poslednjih devet mečeva ima skor 6-2-1, a i njihov trener Slomka ima mnogo problema. Neće igrati čak tri standardna prvotimca i to štoperi Pogačec (povrijeda) i Hagui (suspenzija) kao i najbolji strijelac Abdelaue (4 gola). U špic će Finac Forsel, a na štoperske pozicije Šulc (inače vezista) i mladi Avevor dok će u sredinu Štindl koji nije mnogo igrao ove sezone. Hannover je ove sezone na gostovanjima postigao tri gola što je bilo dovoljno da osvoje šest bodova.

Mainz – Hamburg

Nikad u 48 godina postojanja Bundesliga jedna ekipa nije imala osam pobjeda na startu i to sad može da uradi Majnc nakon što je prije dvije sedmice izjednačio rekord Bayerna i Kaiserslauterna. Crveno-bijeli u posljednjih 12 mečeva imaju skor 9-3-0 i takvu seriju nema nijedan tim u sve tri profi lige. U avgustu 2004. je Mainz odigrao prvi meč u Bundesligi baš protiv HSV i slavili su sa 2:1 poslije čega je na Bruhvegu jednom slavio Hamburg uz dva remija.Prošle sezone bilo je 1:1 u Mainzu i 1:0 za Tuhelov tim u Hamburgu, a ukupan skor je ujednačen 2-3-3 uz napomenu da HSV nije slavio u poslednja četiri meča. Domaći će istrčati u najačem sastavu predvođeni Holtbijem (6 asistencija, najviše u ligi, a poslije njega je Ze Roberto sa 5), Šalaijem, Širleom, Polanskim, Sotom, a eventualno bi mogli zaigrati i Bungert ili Fati. Mainz je kao domaćin ove sezone na svakom meču postigao minimum dva gola. HSV je prošle sezone poslije sedam kola bio neporažen uz 17 osvojenih bodova, a sad imaju 6 manje. U prvom poluvrijemenu su postigli samo jedan gol i na tabeli prvih 45 minuta su poslednji (Mainz 14) uz podatak da u četiri meča za redom ove sezone prvi primaju gol. Ukupno u 12 susreta za redom primaju bar jedan gol, a u 10 u nizu i postižu, a posljednji put nisu bili bar jednom precizni baš protiv Mainza u 31. kolu prošlog šampionata. Jedno vrijeme trener Veh nije baš imao mnogo problema jer se znalo da čeka na oporavak Dikmajera, Štepaneka i Kastelena da bi sad sve bilo mnogo teže. Aogo se nije oporavio kako je najavljeno, a onda je uslijedio niz gdje je HSV ostao bez standardnih prvotimaca Jarolima, Elije, Petrića i sad bez sve boljeg Čupo-Motinga.  Bez obzira na to Van Nistelrooy, Guerero, Pitroipa, Jansen, Vesterman, Ze Roberto i ostali čine dobar tim.



Wolfsburg – Leverkusen

Wolfsburg će ukoliko ne bude 0:0 izjednačiti rekord Bundeslige od 39 mečeva za redom na svom stadionu sa bar jednim golom njih ili suparnika, a poslednji put su tako odigrali 4. maja 2008. sa Bayernom. Kad igraju ovi rivali sve pršti od golova i prosjek je 3.08 po meču (gol razlika 35:45, a u Wolfsburgu 24:14). Ukupan skor je na strani Farmaceuta koji su pobjedili 13 puta uz 4 remija i 9 poraza, ali Vukovi mnogo bolje prolaze kao domaćini 9 – 1 – 3. Tu treću pobjedu je Bayer ostvario prošle sezone sa 3:2 (u Leverkusenu 2:1 za njih) uz podatak da su u Wolfsburgu u sedam posljednjih mečeva uvijek postizali bar po gol. Vukovi su dobili jednu od posljednjih šest utakmica sa Bajerom i to u 28. kolu šampionske sezone 2008/2009 sa 2:1 uz još jedan remi i četiri poraza od kojih dva u poslednja tri meča na Volkswagen Areni. Edin Džeko je ove sezone uputio 28 udaraca na protivnički gol što je najviše u ligi, a od kad je uz njega starter Grafite, počeo je preporod i VFL je uknjižio 10 bodova od 4. do 7. kola. Za razliku od gostiju kojima je 15 golova postiglo 10 igrača, za domaće su bila precizna samo četvorica i to Džeko, Grafite, Dijego i Kalenberg. Ovo će biti jubilarni 450. susret VFL u Bundesligi za koji domači trener Meklaren ima veliku glavobolju zbog prvog golmana Benalja koji je povrijeđen. Zamijeniće ga takođe jedan Švajcarac i to 23-godišnji Marsel Hic koji je do sad samo 6 puta branio u Bundesligi. Ostalo ostaje isto, a Arne Fridrih uveliko trenira poslije operacije dok će u protokolu i to na klupi vjerovatno biti i Ziani. Gostujući trener Hajnkes u Bundesligi protiv Volfsburga ima tri pobjede, dva remija i samo jedan poraz, ali ga je baš on koštao posla jer nakon što je njegov Šalke izgubio 2004. u 4. kolu sa 3:0 uslijedio je otkaz. Njegov tim je već dugo bez Balaka, Kastra i Kislinga, ali fino gura s obzirom da su bez poraza u poslednjih pet mečeva. Još jedan kadrovski problem je što je Renato Auguto obnovio povrijedu što znači da će u vatru Sam. Eren Derdijok ove sezone ima sjajan skor od po 3 gola i asistencije (2 pogotka kao džoker), ali Helmes konstantno ima prednost što se možda sad i promijeni. Ove sezone u periodu od 16. do 30. minuta ovi su timovi najefikasniji u ligi jer je Bajer postigao 6, a Wolfburg 5 pogodaka.



Kaiserslautern – Eintracht

Ukupna tradicija je u egalu (76 susreta, 25-26-25), a Đavoli su bolji kao domaćini (18-14-6). Eintracht je na Becenbergu posljednji put slavio u sezoni 2005/2006 sa 2:1 i to im je jedini trijumf u prethodnih pet okršaja odnosno drugi ako gledamo čak 21 susret. Kaiserslautern je poslije dvije uvodne pobjede pao i od tad su uzeli tek jedan bod pa su na tabeli od 3. do 7. kola najslabiji. Trener Kurc zato najavljuje povratak formacije 4-4-2 sa isturenim Lakićem i Hoferom, a možda iznenađenje bude Bugarin Mičanski. Šimunek se oporavlja od povrijede, a sa obzirom da kadar nije širok nema baš prostora za mnogo eksperimenata. Igrači FCK su napravili najviše faulova ove sezone i ujedno imaju najviše pogodaka od svih timova van kaznenog prostora, ukupno 5 od kojih Lakić 3, a Hrvat je sva tri puta bio precizan iz slobodnih udaraca. Đavolima su rezervisti protivničkih timova u poslednjih 5 mečeva dali 4 gola i njima koncentracija pada u poslednjih pola sata kad su primili 8 od 13 golova. Kajzerslautern ove sezone ima samo tri strijelca (Lakić, Hofer, Iličević), a Eintracht četiri (Gekas 5, Ohs, Keler i Kris). Tim iz Frankfurta je napredovao sa dvije vezane pobjede, a zanimljivo je da kad se gleda tablica samo prvog poluvrijemena da bi bili prvi sa obzirom da  su četiri puta poslije 45 minuta vodili i da je tri puta bio remi što znači da Adleri nisu nijednom izašli sa zaostatkom u nastavak. Treneru Skibeu (protiv FCK ima skor 0-1-2) isplatile su se neke rokade pa Cavelas i Jung ostaju bekovski par, a Franci Rus štoperski dok će Kris i dalje biti zadnji vezni, a bivši bek Ohs ofanzivni veznjak. Amanatidis se oporavio i dilema je on ili Halil Altintop (obojica nekad igrala za Kajzerslautern). Golman gostiju Oka Nikolov poslije Baumana iz Freiburga ima najveći procenat odbranjenih udaraca.

Hoffenheim – Borusija M.

U dva duela u Cvajti i četiri u Bundesligi nikada Gladbah nije pobijedio Hoffenheim koji je tri puta slavio uz tri remija, a Koltovi su dva puta kao gosti vodili sa 2:0 i opet još uvijek čekaju na slast pobjede protiv Plavih. Ibiševićev i Salihovićev tim je četiri kola bez pobjede (po 2 remija i poraza), ali se drži na 6. mjestu i sa serijom od 11 mečeva sa bar jednom postignutim golom. Ove sezone su rekorderi po broju pogodaka iz slobodnih udaraca (4) od kojih Salihović dva. Neće igrati kažnjeni štoper Šimunić pa će na tu poziciju inače lijevi bek Komper (bivši član Borusije), a na njegovu Ibertzberger. Rangnikova dilema ostaje da li će u vezni red Vajs ili Rudi. Štoper domaćih Vorsah odigraće 50. meč u Bundesligi, a debitovao je 2008. baš protiv Gladbaha kad je Hofenhajm slavio sa 1:0. Islanđanin Sigurdson je za 101 minut postigao 2 gola i počeće meč sa Ibiševićem i Dembom Ba dok Mlapa ostaje na klupi. Borusija igra 43. sezonu u Bundesligi i nikad poslje 7 kola nije primila 20 golova kao sad, a 11 je primljeno poslije prekida. Ako Hofenhajm ima uz Frajburg najdužu seriju mečeva sa postignutim golom onda je Gladbah obrnuti rekorder jer 11 puta za redom bar jednom vade loptu iz mreže. Uz sve to ide još jedan mizeran podatak za njih da su u poslednjih 18 mečeva u Bundesligi samo tri puta postigli više od jednog gola, a ove sezone su to uradili protiv Leverkuzena kad su jedini put i slavili u drugom kolu (poslije toga dva remija i tri poraza) i Šalkea. Trener gostiju Froncek u 4 meča protiv Hoffenheima u Bundesligi nema pobjedu kao i protiv Rangnika protiv koga ima bod u četiri meča. Neće biti defanzivaca Brouversa (kazna) i Dantea (povrijeda) kao i veziste Matmura i od prije Žoresa, Dorde i Jančkea. Dams i Anderson će biti štoperi, a Idrizu i Bobadilja istureni napadači dok De Kamargo nije najavljen od prve minute. Igrači gostiju Dams i Marks su prošle sedmice produžili ugovore.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti