Mali preko penala do polufinala
Keita i saigrači slave pobjedu

Gabon propustio veliku priliku

Mali preko penala do polufinala

M. Maksimović

Nakon Zambije i Obale Slonovače, plasman u polufinale Afričkog Kupa Nacija je izborila i selekcija Malija. U dramatičnom susretu četvrtfinala, Mali je savladao suorganizatora ovog turnira, Gabon nakon izvođenja jedanesteraca 5:4.Tragičar utakmice je bio Pierre Emerick Aubameyang.

U četvrtoj seriji je njegov šut odbranio Soumaïla Diakité i Mali je ponovo u polufinalu nakon 2004.godine.Da tragedija bude veća po domaće navijače, selekcija Gabona je od polufinala bila udaljena čitavih šest minuta.

U prvom dijelu je Gabon imao više od igre, a opet je u centru pažnje bio napadač Saint-Étiennea, Aubameyang koji je imao tri dobre prilike. Najbolja je bila ona u 29.minuti kada je izbjegao ofsajd zamku, ali goste spašava stativa.

Ono što nije pogodio on u prvom dijelu, jeste Mouloungui nakon deset minuta igre u nastavku i to upravo na dodavanje Aubameyanga. Nakon gola je selekciju Malija mogao nokautirati Daniel Cousin, ali i on pogađa stativu. Mali je uzvratio prilikom Maige, koji kao da je najavio izjednačujući gol.

U 84.minuti, Maiga je spustio loptu za Cheicka Diabatea a ovaj postiže gol uz veliku pomoć golmana Gabona. Kako golova nije bilo u dodatnih 30 minuta, pristupilo se izvođenju penala. Za Gabon su redom zabijali Poko, Mbanangoye, Mouloungui, a njihovu prednost su anulirali Diakité, Yatabaré, Kant. Prednost Maliju donosi Traore, Manga je izjednačio, a prolaz Malija u polufinale potvrđuje Keita.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.