Mali slavio, Angola i Alžir idu dalje

Okončana grupa A

Mali slavio, Angola i Alžir idu dalje

Edmir Škorić

Kraj priče u grupi A Afričkog kupa nacija. Remi Angole i Alžira (0:0) obje je reprezentacije odveo u četvrtfinale. Maliju ni 3:1 pobjeda nad Malavijem nije bila dovoljna.

Domaćin Angola u utakmici bez golova remizirala je sa Alžirom, te su tako i jedni i drugi prošli u naredni krug. Angoli je ovo drugi remi i peti bod, dok je Alžiru prvi remi i četvrti bod.

U drugoj utakmici grupe A Mali je nadigrao Malavi u jednoj dobroj utakmici. Četrdesetak sekundi bilo je dovoljno igračima Malija da dođu do prednosti, prije svega zahvaljujući protivničkom golmanu. Naime Sanudi je, u želji da ispuca loptu, dodao Kanouteu, a iskusni napadač Seville i Malija bez imalo problema zatresao mrežu.

Dvije minute kasnije Mali je došao i do drugog gola. Veznjak Barcelone Seydou Keita topovski je šutirao iz slobodnog udarca i postigao zaista fantastičan pogodak. Mali je pokazao u prvim minutama zašto je sedma reprezetnacija u Africi.

U 12. minuti Malavi se budi, dobra akcija koju na kraju ne uspijeva iskoristiti Banda, koji prizemnim udarcem loptu šalje pored desne stative Sidibea. Do kraja prvog dijela rezultat se nije mijenjao.

Malavi je u 60. minuti uspio smanjiti rezultat. Russell je postigao svoj drugi gol na prvenstvu, nakon što je u gužvi dobio loptu u šesnaestercu Malija i precizno pogodio. Nešto kasnije Keita pokušava ponovo ugroziti gol Malavija, no njegov top brani Sanudi.

Veliku šansu propustio je Russell, strijelac prvog gola za Malavi. Kamwendo je centrirao sa lijeve strane, Russell bio sam na tri metra od gola Malija i glavom šutirao preko gola. Golman Sidibe je bio na prvoj stativi i gol je bio potpuno prazan. Zaista nevjerovatan promašaj napadača Malavija.

Rezervista Msowoya je pokušao udarcem sa distance matirati Sidibea, no njegov udarac otišao je iznad gola.  Sve je bilo riješeno pet minuta prije kraja utakmice. Bagayoko je glavom loptu prebacio na desnu stranu šesnaesterca do Fanea, ovaj ubacio u peterac a Bagayoko natrčao i pogodio za konačnih 3:1.

Grupa A, 3. kolo:

Mali - Malavi 2:0 (Kanoute 1', Keita 3', Bagayoko 85'/ Russell 58')
Angola - Alžir 0:0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.