Malić: San mi je da zaigram za svoju zemlju

Iz Mattersburga za SportSport.ba

Malić: San mi je da zaigram za svoju zemlju

Edmir Škorić

Banjalučanin Nedeljko Malić, 23-godišnji odbrambeni igrač austrijskog Mattersburga, ima veliku želju da jednog dana obuče dres A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Malić zajedno s našim reprezentativcem Adnanom Mravcem nastupa u Austriji za Mattersburg, trenutno posljednjeplasirani klub tamošnje lige. Riječ je o igraču koji je već nastupao za mladu bh. reprezentaciju, no njegova želja je jednom zaigrati u izabranoj vrsti.

U tekućoj sezoni odigrao je 15 utakmica za svoj klub i postigao jedan gol. Kako kaže, nije nezadovoljan minutažom i u Mattersburgu ima dosta prostora za napredak.

"Ne mogu biti nezadovoljan svojim nastupima ove sezone jer sam ipak odigrao veći dio sezone i stvarno nemam nikakve zamjerke na to. Naravno, bilo je i utakmica na koje nismo  svi, kao kompletna momčad, ponosni, ali to je u sklopu nogometa i to se ne može izbjeći", rekao je Malić na početku razgovora za SportSport.ba, detaljnije nam predstavivši svoj Mattersburg:

"Imamo najmlađu i najperspektivniju ekipu u ligi"

"Ekipa je jako mlada i mislim da imamo jednu od najmlađih i najperspektivnijih ekipa u ligi i tu je dosta igrača iz juniorskog tima koji su već dobili šansu u prvoj ekipi. Klub jednog malog mjesta ne može konkurirati finansijski jačim ekipama iza kojih stoje veliki gradovi, samim tim i sponzori. Klub se zbog toga odlučio osloniti na rad s mladim igračima, pa je zbog toga prošle godine pustio u rad jednu od najmodernijih akademija u regionu".

"Cilj kluba je da se ekipa koja se sada uigrava i čiji su nosioci, pored nekolicine iskusnijih igrača, mladi u doglednoj budućnosti bori za sami vrh tabele. Ove sezone nismo dobro startali, pa smo u važnijim utakmicama zbog nedostatka iskustva izgubili dosta bodova, tako da nam u nastavku sezone slijedi borba za opstanak, iako imamo sedamo bodva prednosti nad posljednjeplasiranom ekipom lige".

Austrijska liga?

"Ne mogu dati neku opširnu analizu niti veliko poređenje, ali iz razgovora s drugim igračima koji su igrali u drugim ligama, mogu reći da je liga jako atraktivna za mlade igrače i njihov nogometni razvoj. Utakmice su pune tempa, trke i sange, tako da tehnički nogomet ne dolazi previše do izražaja".

Kakav je odnos između Vas i bh. reprezentativca Adnana Mravca?

"Adnan je široj javnosti više poznat nego ja, a o njemu mogu reći samo najbolje, jer je upravo on najzaslužniji što sam uopće dobio priliku da dođem u ovaj klub. Radi se o jednom velikom džentlmenu i kavaliru. Pravi je momak i moj veliki prijatelj. Pravi Banjalučanin..."

Ambicija, očito, ne nedostaje?

"Naravno da je moj cilj da napredujem i da se dalje razvijam jer imam još dosta vremena i jako sam mlad. Moj cilj je da sljedeći korak bude neka od Liga petice, ali prije svega da ostanem zdrav i bez povreda".

Bh. reprezentacija?

"Dakako da mi je san, kao i svakom mladom sportisti, zaigrati za svoju zemlju. Sigurno da to bio još jedan poticaj u mojoj karijeri. Moj posao je da igram i na taj način skrećem pažnju na sebe, a ne na nekim nerealnim izjavama, tako da ne bih previše o ovoj temi. Nadam se, ipak, da ću jednom obući dres o kojem sanjam", dodao je Malić za kraj našeg razgovora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.