Malo timskog rada nikom neće naškoditi

Za udruženje premijerligaša ima posla na pretek

Malo timskog rada nikom neće naškoditi

Adnan Beganović

Proljetni dio fudbalske sezone u Bosni i Hercegovini krenuo je onako kako smo i navikli. Dva kola odigrana su u nastavku prvenstva i oba su donijela skandale.

Prvo kolo proljetnog dijela sezone obilježio je "slučaj Gavarić". Sloboda, koja je u grčevitoj borbi za opstanak u društvu najboljih, pobijedila je Sarajevo sa 3:1, no Stefan Gavarić koji je u redove tuzlanskog tima stigao iz Olimpika, igrao je sa tri žuta kartona, pa će se duel iz 16. kola odlukom Takmičarske komisije Fudbalskog saveza BiH ponovo odigrati.

Nakon "slučaja Gavarić" i u 17. kolu ponovo stiže ista priča. Ovaj put u glavnoj ulozi je banjalučki Borac, koji je u Trebinju izgubio (2:1), ali prema riječima čelnika banjalučkog kluba, uz skandalozno suđenje.

Neko ko nije bio na ovom susretu, niti je bio u prilici da pogleda snimak ne bi trebao osporavati niti potvrđivati navode Banjalučana, no ono što bode u oči su izjave koje dolaze iz Banja Luke u kojima čelnici trenutnog lidera Premijer lige sami sebi postavljaju pitanje ima li smisla takmičiti se u Premijer ligi. I još jednom, glas o neregularnosti lige čuje se samo i isključivo od klubova koji se smatraju direktno oštećenim.

Klubovi u našoj Premijer ligi okrenuti su sami sebi i po nekom nepisanopm pravilu dignut će glas samo ako se radi o njihovoj koži, a nikada, ali baš nikada se neće oglasiti ukoliko se ne radi o njima, odnosno ukoliko su se desile neke zakulisne radnje na tamo nekoj drugoj utakmici.

Uzmimo za primjer susret iz jesenjeg dijela prvenstva Zrinjski - Sarajevo. Igrom slučaja isti je uživo prenosila televizija i svi smo mogli vidjeti na koji način je oštećen premijerligaš sa Koševa, no u danima nakon tog susreta izostale su bilo kakve reakcije iz drugih klubova, jer zašto reagirati kad naš klub nije oštečen, stav je svih čelnika naših premijerligaša.

I zato umjesto da pišemo o ljepšim stvarima Premijer lige Bosne i Hercegovine, mi smo primorani 10 dana baviti se zakulisnim radnjama, tražiti pravdu koju je doista teško naći, no takav nam je fudbal u BiH.

Međutim, ovaj tekst ne treba završiti, a ne spomenuti Široki Brijeg i Željezničar. Momčad s Pecare u prva dva kola nije osvojila niti jedan bod, no iz Širokog Brijega ne pitaju sami sebe ima li se smisla takmičiti u ligi i zato, koliko god to neko ne želi priznati, u posljeratnom periodu jesu daleko ispred svih naših klubova. S druge strane, Željezničar, dolaskom Amara Osima, ponovo podsjeća na neka davna vremena. Grbavica je iz kola u kolo sve punija, a Osim bez ikakvog ustezanja nakon trujumfa na Pecari izjavljuje da se svi klubovi trebaju ugledati na Široki Brijeg.

Činjenica je da će se postojeće stanje uz povremene pojedinačne bljeske nezadovoljstva nastaviti sve dok svih klubovi ne nastupe zajedno, sa zajedničkim planom i ciljevima. Fudbalski savez već davno je pokazao da im Premijer liga nije visoko na listi prioriteta i kao jedini izlaz nameće se stari prijedlog o uduženju premijerligaša. Protiv ovog vida organizacije, biće oni koji smatraju da se bolje snalaze u mutnoj vodi. Sve dok se i od njih ne pojavi veća riba.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.