Mandžukić i Jelavić presudili Ircima

Euro 2012: Grupa C

Mandžukić i Jelavić presudili Ircima

Hrvatska je sa dva gola Marija Mandžukića i jednim Nikice Jelavića došla do zaslužene pobjede (3:1) nad Republikom Irskom i prvim mjestom u grupi nakon prvog kola.

Hrvatska i Irska odigrali su odlično prvo poluvrijeme. Vjerovatno najboljih 45 minuta na ovom Evropskom prvenstvu, a gledaoci u Poznanu su u prvih 45 minuta mogli vidjeti tri gola.

 

Vatreni su poveli već u trećoj minuti susreta. Kapiten Hrvatske Darijo Srna ubacio je za Marija Mandžukića, a ovaj glavom sa više od deset metara u padu sjajno pogađa mrežu iz Shaya Givena za vodstvo zapadnih nam komšija.

 

Međutim, slavlje Hrvatske trajalo je samo 16 minuta. Irci su stigli do izjednačenja u 19. minuti utakmice. St. Ledger je nadvisio hrvatsku odbranu, koja je slabo reagovala, i glavom poslao loptu iza leđa Stipe Pletikose za 1:1.

 

Hrvati su nakon primljenog gola preuzeli kontrolu nad utakmicom, a bolja igra im se isplatila pred sami kraj prvog dijela utakmice.

 

Luka Modrić je šutirao sa velike udaljenosti, lopta se odbija od Stephena Warda i dolazi do Nikice Jelavića, koji se upisuje u strijelce, te Hrvatska na odmor odlazi sa prednošću od 2:1.

 

U nastavku je Hrvatska već u trećoj minuti drugog poluvremena otišla na 3:1. Loptu je ubacio Dortmundov Perišić, a najviši u skoku ponovo je Mandžukić koji svojim drugim golom donosi Hrvatskoj veliku prednost.

 

Do kraja susreta rezultat se više nije mijenjao, a Hrvatska je sasvim zasluženo došla do pobjede, kontrolišući veći dio utakmice i nedopustivši Ircima da ozbiljnije ugroze Pletikosu.

 

IRSKA: Shay Given, John O´Shea, Richard Dunne, Sean St. Ledger, Stephen Ward, Damien Duff, Glenn Whelan, Keith Andrews, Aiden McGeady (od 54. Jonathan Walters), Kevin Doyle (od 54. Simon Cox), Robbie Keane (od 75. Shane Long).

 

HRVATSKA: Stipe Pletikosa, Darijo Srna, Vedran Ćorluka, Gordon Schildenfeld, Ivan Strinić, Ognjen Vukojević, Ivan Rakitić, Luka Modrić, Ivan Perišić (od 89. Eduardo), Mario Mandžukić, Nikica Jelavić (od 72. Niko Kranjčar).


szólj hozzá: Croatia v Ireland 1:1 St Ledger
szólj hozzá: Croatia vs Ireland 2:1 Jelavic
szólj hozzá: Croatia vs Ireland 3:1 Mandzukic

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.